En man blev under natten knivskuren vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Mannen avled senare av sina skador.
En man blev under natten knivskuren vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Mannen avled senare av sina skador. Bild: PER WAHLBERG

Ung man knivskuren till döds – tre personer anhållna

En 18-årig kille från Göteborg knivmördades i natt, i samband med att han och en jämnårig kamrat rånades vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen. Tre personer sitter anhållna, misstänkta för mord. Två av dem är nyligen dömda för annan brottslighet.
– Utredningsläget är exceptionellt gott, säger ansvarig åklagare.

ANNONS
LocationHisingen||

Det var vid 01.56 natten till onsdagen som polisen larmades om att en man blivit knivskuren vid Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen.

Två ungdomar ska under knivhot ha blivit rånade av tre personer – två 21-åriga män och en 17-årig tjej. Offren blev avtvingade sina mobiltelefoner, en halskedja och en väska.

– Det var två kompisar som var ute och gick, förmodligen skulle de ta vagnen hem, när de blev konfronterade av för dem tre helt okända personer, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Passerande larmade

I samband med rånet blev en av männen så svårt knivhuggen att han senare avled på sjukhus.

ANNONS

– Vi har att göra med ett rån som accelererat och slutat i ett mord. Det finns ingen som helst koppling mellan de inblandade personer. Enligt vår uppfattning är målsägandena två helt vanliga killar, där den ene av en slump råkat så fruktansvärt illa ut, konstaterar kammaråklagare Thomas Willén, som leder utredningen.

Den mördade mannens jämnårige kamrat klarade sig helt utan skador.

– Han är skärrad och chockad, men i övrigt helt oskadd, säger Thomas Fuxborg på polisen.

Vännen är i nuläget polisens och åklagarens främsta vittne, eftersom han sett hela händelseförloppet:

– Det är många bitar som ska falla på plats, mycket arbete, många förhör. Men man får ändå beteckna utredningsläget som exceptionellt gott, summerar Thomas Willén.

Försökte gömma sig

Efter dådet sökte polis de tre rånarna i närområdet och kunde gripa dem inte långt från brottsplatsen.

– De spårades till en lägenhet eller trappuppgång i närheten där de försökt att gömma sig. Vi hade fått bra signalement från vittnet så vi förstod att det var de här tre, säger Thomas Fuxborg.

I samband med gripandet hittade polisen den stulna guldkedjan och de båda mobilerna i de tre misstänktas ägo.

Den stulna väskan påträffades i en buske i närheten.

ANNONS

Även kniven, som förmodas vara mordvapnet, har anträffas.

Dömda tidigare

Alla de tre gripa, de två 21-åriga männen och den 17-åriga tjejen, är i nuläget anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån.

Båda de utpekade männen är dömda vid ett antal tillfällen i Göteborgs tingsrätt, mest för mindre narkotikabrott men även för tillgreppsbrott och hot mot tjänsteman.

De senaste domarna är avkunnade såpass nyligen som för ett par månader sedan.

De två har en dokumenterad missbruksproblematik.

De sociala myndigheterna fattade häromåret beslut om omhändertagande av den ene 21-åringen.

Det finns även en tidigare förvaltningsdom gällande 17-åringen.

Tillsammans och i samförstånd

– Vi har bara haft inledande förhör ännu. Uppgifterna om vad som framkommit är knapphändiga. Men än så länge anser jag att de tre tillsammans och i samförstånd utfört brottet, förklarar åklagaren.

Det dröjde länge under onsdagsförmiddagen innan något förhör överhuvudtaget kunde genomföras.

Enligt den begäran om offentlig försvarare som kommit in till tingsrätten berodde det på att två av de misstänkta, ännu många timmar efter mordet, var kraftigt drogpåverkade.

ANNONS