Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera äldre personer har utsatts för bedrägerier under flera månader.  Bild: Anders Wiklund/TT
Flera äldre personer har utsatts för bedrägerier under flera månader. Bild: Anders Wiklund/TT

Ung man gripen efter åldringsbrott – utgav sig för att vara polis

En våg av åldringsbrott har drabbat äldre personer i regionen de senaste månaderna. En man ringer och utger sig för att vara polis och knackar sedan på för att dokumentera värdesaker. Under natten greps en man misstänkt för grovt bedrägeri och föregivande av allmän ställning.
– Det är ett väldigt lågt sätt att utsätta de äldre. Nu kunde vi gripa en misstänkt gärningsperson, så får vi se vad den utredningen leder till, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region Väst.

Under kvällen den 14 april ringer en kvinna i 90-årsåldern till polisens kontaktcenter. Hon har då haft besök i sin bostad i Majorna av en man som utgett sig för att vara polis, som sagt att han vill dokumentera hennes värdesaker.

– När han lämnat bostaden är bankomatkort och smycken borta. Han försökte även med hjälp av diskmedel få av en vigselring från kvinnans hand, men lyckades inte, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region Väst.

En polispatrull åkte då hem till kvinnan och skrev en anmälan gällande grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning, då den misstänkta utgett sig för att vara polis.

Anhåller för grovt bedrägeri

Under natten till söndag kunde polisen gripa en person, en man i 20-årsåldern, som misstänks vara inblandad i brottet.

– Det har ju varit mycket åldringsbrott och bedrägerier i regionen på olika platser. Nu är den här personen misstänkt för brottet från april, men vi utreder vidare för att se om det eventuellt kan finnas kopplingar till andra fall, säger Fredrik Svedemyr.

Mannen var tidigare misstänkt i sin frånvaro, men lokaliserades av en polispatrull under natten i centrala Göteborg och greps därefter.

Han är nu anhållen för grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning.

– De äldre är ju väldigt utsatta, det är särskilt tragiskt. Alla brott är givetvis tragiska, men det är ett väldigt lågt sätt att utsätta de äldre. Nu kunde vi åtminstone gripa en misstänkt gärningsperson, så får vi se vad den utredningen leder till, säger Fredrik Svedemyr.

LÄS OCKSÅ: Äldre kvinnor utsatta för bedrägeri – av fejkpolis

LÄS OCKSÅ: Falska poliser knackar på – lurar äldre kvinnor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.