Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ung man gripen – bar på pistolliknande föremål

Polisen genomförde under tisdagseftermiddagen en insats mot en linjebuss i Göteborg, efter att ha blivit larmade om att en ung man kan ha klivit på, beväpnad med pistol. När mannen omhändertas visar det sig att han bär på en soft-air gun.
– Helt enkelt idiotiskt, säger polisens presstalesperson i region Väst, Stefan Gustafsson.

Polisen fick strax innan klockan fem under tisdagseftermiddagen in larm om att en ung man som såg ut att bära på en pistol just klivit på en buss i riktningen Eketrägatan. Polisen följer efter bussen och kontaktar chauffören och därmed stoppas bussen. Polisen tar sig ombord den unga mannen kan säkras. Det visar sig att han bär på en soft-air gun.

– Detta är en situation där polisen har rätt att använda sina egna vapen, om de behöver, säger polisens presstalesperson i region Väst, Stefan Gustafsson. Han förklarar att ungdomar som väljer att bära på denna typen av föremål är ett återkommande problem.

– Unga människor som inte förstår vad de utsätter sig själva och andra för, säger han.

"De bär dem för att skaffa respekt"

Leksaksvapnet som den unga mannen bar på är inte licenspliktigt.

Så det är helt enkelt inte brottsligt att han har den på sig?

– Inte så länge han inte hotar någon, eller använder den i brottsligt syfte. Problemet är att polisens insats var av den karaktären att vi kunde ha använt våra skjutvapen, om situationen hade missuppfattats.

Vet ni varför han bar på föremålet?

– De bär dem för att skaffa respekt, för att omgivningen ska tro att de bär på ett vapen. Helt enkelt idiotiskt.

Mannen tycktes vara narkotikapåverkad och är medtagen för provtagning. Han misstänks för brott mot narkotikastrafflagen genom eget bruk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.