Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Undersköterskor får egen akademi

Äldreboendet Gerdas gård vill satsa på kompetensutveckling. Därför startar de nu Akademi Gerdas gård.

– Det är den första undersköterskeakademin i Sverige, säger Elisabeth Åberg, verksamhetsutvecklare.

Den första november invigs akademi Gerdas gård. Men verksamheten drog igång redan i september. Syftet med akademin är att personalen på äldreboendet Gerdas gård ska vidareutbildas inom ämnen som till exempel psykisk ohälsa, samtalsmetodik och bemötande. Utbildningarnas innehåll är baserade på önskemål från personalen.

Föreläsare utifrån

– En del föreläsningar håller vi själva, men vi kommer också ta in föreläsare utifrån. Det finns även önskemål om att jobba i cirklar. Hittills har vi haft 13 utbildningstillfällen, säger Elisabeth Åberg. 

På längre sikt är tanken att undersköterskorna själva ska utbilda undersköterskor från andra boenden, både i och utanför Göteborg.

– Jag hoppas att det här blir stort. Jag ser fram emot att vi ska få lära ut saker till andra boenden. Det här är det bästa äldreboendet jag har arbetat på. I nuläget har jag inga planer på att undervisa själv, men det kan ju bli så i framtiden, säger undersköterskan Zaineb Abu-Ghunein, som arbetat på Gerdas gård i sex år.

Utbildningen sker under arbetstid

Akademin är förlagd på boendets bottenvåning och utbildningen sker under arbetstid. 


– Närheten gör att många kan få kompetensutveckling. Inga resor eller förberedelser behövs när du ska iväg. Du kan gå till utbildningen och slå dig ner i en vacker miljö under ett par timmar, säger Elisabeth Åberg.

En tanke med akademin är att de anställda ska ges utrymme att reflektera tillsammans med medarbetare från andra enheter. 

– Vi har väldigt fina och engagerade medarbetare och nu måste vi ge dem något tillbaka, säger Camilla Gazic, enhetschef.

Första undersköterskeakademin i Sverige

Planerna på att satsa på kompetensutveckling har funnits i flera år men det var när en lokal av en slump blev ledig i april som planerna sattes i verket.

– Akademin är den första undersköterskeakademin i Sverige, vad vi vet. Jag känner heller inte till någon liknande verksamhet utomlands. Det här var helt och hållet vår egen idé, Elisabeth Åberg.

Undersköterskan Kristofer Alexandersson, som arbetar på Gerdas gård sedan snart tio år tillbaka, är positiv till den nya satsningen:

– Jag har länge förespråkat att något sådant här ska hända inom äldreomsorgen. Inom andra yrken får personalen fortbilda sig men undersköterskeyrket går ofta i stå. Så jag är väldigt glad att något händer på den fronten.

Ekonomiskt självbestämmande

Gerdas gård drivs sedan fyra år tillbaka som intraprenad, vilket innebär högre grad av ekonomiskt självbestämmande för enhetschef och anställda. Bland annat har de en budget- och inköpsgrupp som i samråd med enhetschef ansvarar för att budgeten hålls.

– Det gör att vi kan satsa annorlunda. Överskottet har vi kunnat satsa på arbetsmiljön och på akademin, säger Camilla Gazic.

Hon menar att akademin inte kommer att leda till några stora extra kostnader för verksamheten.

– Det ligger inom vår budget. Vi bemannar huset med egen personal så om personal från en enhet är på utbildning kommer vi kunna plocka in folk från någon annan enhet. Verksamheten kommer inte att drabbas av detta, säger hon.

Attraktiv arbetsplats

Camilla Gazic ser även akademin som ett verktyg för att göra Gerdas gård till en mer attraktiv arbetsplats.

– Vi vill att andra ska komma hit och se hur vi arbetar i vardagen. Det är svårt att rekrytera undersköterskor i dag så därför har vi behövt tänka lite annorlunda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.