Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kockduell mellan Håkan Thörnström och Pelle Danielsson.

Underhållande kockduell

Mat är kultur i allra högsta grad. Kulturkalaset har i år ryckt upp sig på den punkten. Men förutom mera mat var ett av inslagen en underhållande kockduell i Saluhallen i går.
Så värst svettiga var dock inte de två kombattanterna, Håkan Thörnström och Pelle Danielsson, två synnerligen rutinerade herrar som till vardags styr över grytorna på var sitt håll i Göteborg. Håkan på Thörnströms kök och Pelle på restaurang Hos Pelle. Nu möttes de i en publikfriande duell i Saluhallen. 500 kronor och en timme för att handla och laga ekologisk och närodlad mat för åtta personer var de givna ramarna.
Håkan var förra årets vinnare så vi valde att följa med utmanaren Pelle på inköpsrunda.

Har du förberett dig?
- Ja, faktiskt, ganska mycket, svarar han finurligt och tar med oss till fiskhandlaren.
Där ligger en färdig låda små makrillar på is, Pelle betalar snabbt och så vidare till grönsakshandlaren på torget. Även där en färdig påse fylld med potatis, morötter, palsternacka, purjolök, kniplök, broccoli, pepparrot vitlök med mera. Bara ett stopp till inne i Saluhallen för att köpa fänkålsfrön och grönsaksbuljong och så fram till grytorna.
Ett par minuter senare dyker Håkan upp och, hoppsan, även han har valt makrill som bas, men med en påse musslor och en mängd kantareller därtill.

50 minuter kvar och nu vidtar ett intensivt skalande, hackande, fräsande, kokande, ångande och av och till provsmakande.
En stor skara människor har nu samlats runt det upphöjda podiet i Saluhallen och följer nyfiket de båda herrarnas säkra rörelser vid spisen.
Emellanåt ett getöga på vad den andre håller på med, en kik på klockan och sedan full koncentration på grytorna.

Under tiden pratar Anders Arnell, känd från TV, och underhåller åskådarna. Att få ut så värst många ord ur kockarna visar sig nämligen vara svårt.
- Det var knepigt att prata och laga mat samtidigt, förklarade Håkan efteråt.
- Man tappar liksom fokus.

30 minuter kvar. Håkans muslor är ångade och krutonger, kantareller och grönsaker steks. Pelle har gjort en lag till makrillarna och i buljongen sjuder potatisen och rotsakerna och pepparroten skalas och rivs, den ska därefter smaksätta aiolin.
20 minuter kvar. Håkans makrill är färdigstekt och Pelle stressar på lite:
- Jo du, Håkan, jag är nästan färdig nu!

Håkan doppar ett finger i såsen och ser outgrundlig ut.
Hur ska det gå?
2 minuter kvar. Juryn börjar provsmakar Håkans tallrik och Pelle serverar.

De klarade tiden! Men vems mat smakar bäst, och hur närproducerat och ekologiskt blev det?
Juryn har en svår uppgift. Å ena sidan stekt makrill med ångade blåmusslor, fräs på kantareller, lök och sockerärtor toppat med en mascarponecrème smaksatt med citron. Å andra sidan en pot au feu på potatis, lök och rotsaker till den kokta makrillen och en pepparrotsaioli därtill.

- Det blev väldigt olika rätter. Håkans smakade mer hav och Pelles var mer rustik, konstaterar Bengt Linde, en av jurymedlemmarna, tillika krögare på Babar.
Till slut blev det grönsakerna som vägde över till Håkan Thörnströms fördel, vinnare för andra året i rad.

- Han knöt ihop det så fint. Det kändes mer som en finrätt. Men Pelles rätt var också fantastiskt god, kommenterar Bengt Linde.
Och de lyckliga ur publiken som fick provsmaka rätterna var översvallande.
- Fantastiskt gott. Var kan man få recepten?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.