Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ulwencreutz ställer in besök på Bokmässan

Författaren Lars Ulwencreutz, som gett ut böcker där Förintelsen ifrågasätts, skulle bli gäst i Nya Tiders monter på Bokmässan i Göteborg. Sedan ställdes besöket in.

När det blev känt att den högerextrema tidningen Nya Tider för första gången skulle ställa ut på Bokmässan höjdes många upprörda röster. Beslut ifrågasattes och flera andra utställare gick ut med att de skulle bojkotta Bokmässan. Det dröjde inte länge innan mässan beslutade att inte längre låta Nya Tider ställa ut på mässan.

- Det har varit svåra dagar, svåra diskussioner och svåra beslut, men vi har omprövat vårt beslut och kommit till slutsatsen att vi måste lyssna på våra besökare, författare och partners som haft starka reaktioner, sa Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek till GP. 

Strax därpå backade mässan och meddelade att man efter en egen juridisk prövning skulle uppfylla sitt avtal med Nya Tider och låta dem nyttja sin monterplats.

Ifrågasätter historieskrivningen

 Nu verkar det som Bokmässan och Nya Tider kan vara blåsväder ännu en gång. Enligt den antirastiska stiftelsen Expo kommer författaren Lars Ulwencreutz medverka i Nya Tiders monter. Han har varit redaktör för och givit ut litteratur där Förintelsen ifrågasätts. På Bokmässan ska han prata om sin nya bok, som handlar om svensk historia. 

– Mina tidigare val och förlag har ju ingenting med Nya Tider att göra. De ville marknadsföra min nya bok på mässan, vilket jag naturligtvis inte hade något emot, säger Lars Ulwencreutz. 

Tidigare har Lars Ulwencreutz varit redaktör för boken "Historierevisionism". Författare som medverkar i boken sätter där Förintelsen inom citationstecken och ifrågasätter historieskrivningen. Lars Ulwencreutz menar dock själv att han aldrig har ifrågasätt att Förintelsen har inträffat.

– Jag ifrågasätter däremot detaljer. Som hur hög dödssiffran egentligen var, säger han.

För Expo berättar Ulwencreutz att han också är tveksam till att dett har funnits några gaskammare. 

Kände inte till författarens tidigare verk

Lars Ulwencreutz sympatiserar i dag med Sverigedemokraterna, även om han anser att det är för liberala. Han har även en bakgrund i det högerextrema, nationalistiska partiet Nationaldemokraterna, som Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk var med och grundade. Han säger sig inte känna till den litteratur som Lars Ulwencreutz tidigare gett ut.

– Det är nytt för mig. Det är inte så att vi går och kontrollera vad olika författare gör, vi tittar på den boken vi marknadsför och om den är intressant, säger Vávra Suk.

Tycker du inte att man borde kolla upp vad författarna man bjuder in har gjort tidigare?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker man ska titta på det som är aktuellt.

Hur ställer sig Nya Tider till att ifrågasätta Förintelsen?

– Vi har inga synpunkter på vad folk har för tankar kring historia. Det är ingenting som vi lägger oss i.

"Kommer vara uppmärksamma på vad som händer" 

Utställarna på Bokmässan lämnar in ett monterprogram som även publiceras på hemsidan och i mässans app. I programmet står det att Lars Ulwencreutz ska presentera sin bok "Från Oden till Vasa - Svea Rikes regentlängder, 110 regenter på 1500 år", samt delta i en programpunkt där Nya Tiders vice chefredaktör berättar om sina resor i Mellanöstern. 

– Vi har tittat på vilka programpunkter Nya Tider ska ha och det har inte funnits något vi har reagerat på,  säger Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef för Bokmässan.

Hon fortsätter:

– Men vi kommer vara uppmärksamma på vad som händer i montrarna under mässan. Förekommer det någon som helst form av hets mot folkgrupp eller förintelseförnekelse så kommer vi att reagera omedelbart.

Ställer in

Sent på onsdagseftermiddagen kom Nya Tider med beskedet att  Lars Ulwencreutz ställer in sitt planerade besök på Bokmässan i Göteborg.

Enligt tidningen känner han att "den skeva uppmärksamheten gör att det nu skulle vara meningslöst".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.