Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ullevimotet kan få högsta huset

Nästa kontorsskrapa på Gårda kan bli 40 våningar hög. Och grannhusen 30 våningar vardera.

För ett antal år sedan revs Shell-macken vid Ullevi när nya tingsrätten och en massa andra kontorskrävande verksamheter skulle få plats i nybyggen i kvarteren mellan de båda Ullevi-arenorna.
Nu kan Statoil-macken på andra sidan Nya Ullevi, vid rondellen på Gårda på väg ut mot E 6:an, försvinna av samma orsak.

Ersättningen ser ut att kunna bli ett riktigt högt kontorshus på upp till 40 våningar med möjlighet för exploatören Skanska, som driver projektet, att också bygga lägenheter i ett antal av våningarna.
Allt bullret, men även luftföroreningarna, från trafiken på motorvägen bara något hundratal meter bort, är dock som tidigare en nöt att knäcka om människor inte bara ska jobba utan även bo i huset. 

På tisdag bestämmer politikerna i byggnadsnämnden om förslaget till detaljplan för området ska skickas ut på samråd till alla berörda. Det är främst under detta samråd som det finns möjligheter för till exempel allmänheten att framföra synpunkter.
 

Om det högsta huset, som alltså ska stå mitt emot huvudbrandstationen, blir 40 våningar är det mer än dubbelt så högt som Skanskas egna 16 våningar "gröna skrapan" som redan står strax bakom och ut mot E6:an

- Det skulle bli högst i stan just nu, i väntan på Karlatornet på Lindholmen, säger Per Osvald, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

- Det finns inte så mycket tillgängliga kontorslokaler i Göteborg för närvarande så därför är det nog troligt att bygg- och fastighetsbolagen vill bygga här, tillägger han och syftar då även på Wallenstam och Platzer som planerar de andra höghusen.

Blir allt av skulle det kunna innebära 4 000-5 000 nya arbetsplatser, konstaterar Per Osvalds på stadsbyggnadskontoret.


För att försöka få till lite folkliv längs Fabriksgatan, som går genom hela södra Gårda, planeras en entréplats, ett slags torgyta, på "baksidan" neråt Gårda, bortvänd från all trafiken och bullret i rondellen och motorvägens av- och påfarter.

Hela projektet skulle på sätt och vis markera slutet på en tid med flera byggen i området av hus som ser ut lite som stubbar. Det vill säga kontors- eller bostadshus där exploatören ville bygga utmanande högt men sedan antingen kommunen sa nej eller finansiären inte vågade till slut.

Två stubbar står i området vid Ullevimotet, dels Canon-huset från 80-talet som kommer att hamna mitt emellan de tänkta 40- och 30-våningsskraporna, dels det bostadshus som står några hundra meter norrut, längs Anders Pehrsonsgatan snett emot spårvagnshallen. Där, i kvarteret Venus, siktade kommunägda Poseidon för tiotalet år sedan, på hyreslägenheter i 33 våningar, men de stora pengarna saknades till slut och höjden stannade därför på dussintalet våningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.