Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kamne (MP) kritisk till S hållning mot ensamkommande

Kommunalrådet Marina Johansson (S) vill ha större tydlighet från regeringen om vad som gäller för ensamkommande. V och MP anser att S är för defensiva och ängsliga. – Många kommuner låter ungdomarna bo kvar, säger Ulf Kamne (MP).

GP har tidigare berättar om den politiska spricka som finns mellan Socialdemokraterna och de övriga partierna i den rödgrönrosa majoriteten. I januari klev V, MP och Fi fram och sa att de anser att staden inte tar sitt ansvar för de ensamkommande ungdomarna när de skrivs upp till 18 år och måste flytta och byta skola. 

V, MP och Fi vill att de ska få bo kvar och gå kvar i skolan i Göteborg, medan S lutar sig mot stadsjuristen bedömning om att det är statens ansvar och det därför heller inte finns ekonomi i kommunen för det.
Sedan dess har kritiken om hur samhället behandlar unga ensamkommande vuxit. Flera olika myndigheter och människorättsorganisationer har reagerat på larmen om ungdomarnas psykiska hälsa.

Förslag till kommunstyrelsen

I går lämnade MP och V ett förslag till kommunstyrelsen som innebär att stadsdelsnämnderna ska låta ungdomarna fortsätta sin skolgång och bo kvar i kommunen till dess att beslutet om ålderuppskrivning vunnit laga kraft. Det ska också gälla de ungdomar som fyllt 18 som fått uppehållstillstånd och fått lämna sitt boende.
– Någon måste ändå betala för ungdomarna som är här, säger Ulf Kamne. Om de blir dåligt behandlade kostar det i både mänskligt lidande och blir dyrare ekonomiskt.

Han menar att kommunen inte kan vänta på att regeringen kommer med en lösning. De här problemen gäller nu, 2017 och 2018. 
Hur ser du på Socialdemokraternas hållning?
– Den är för defensiv och lite ängslig. Jag tror det är runt 100 kommuner som gör det vi nu föreslår.

Önskar ökad tydlighet

Marina Johansson (S) har svårt att se att hon och hennes parti kan komma att stödja V:s och MP:s förslag. Men hon håller med om att mycket behöver förbättras för de ensamkommande.
– Morgan Johansson och regeringen behöver bli tydligare i vad som gäller. Olika kommunerna har uppfattat det på olika sätt. Kommer staten att ersätta kommuner som låter barnen bo kvar eller ej? 

Hon kommer att lyfta den och andra frågor som handlar om ensamkommande när migrationsminister Morgan Johansson kommer till Göteborg. 
– Vi vill till exempel att de som fyllt 18 år och fått uppehållstillstånd ska få stanna här. I dag får de flytta till anläggningsboende och blir därefter anvisade till en kommun. Då är det inte säkert att de kommer till Göteborg.

Marina Johansson berättar också att Göteborgs kommun nu inrättar en samordnare för unga ensamkommande som tvingats lämna sina boenden.
– Staden gör en del för dem och de ideella organisationerna gör massor av bra saker. Allt behöver samordnas för att kunna användas på bästa sätt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.