Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Ulf Kamne lämnar politiken

Miljöpartiets gruppledare Ulf Kamne lämnar politiken. Efter en tid av funderingar väljer han av personliga skäl att gå.
– Det finns ingen självklar tidpunkt för när det är rimligt. I mitt eget huvud är det något som har växt fram under en längre tid, säger Ulf Kamne.

Miljöpartiets gruppledare Ulf Kamne har varit kommunalråd, med ansvar för stadsutveckling, bostad, miljö och klimat den senaste mandatperioden.

Efter årsskiftet lämnar han politiken, och nu tar kommunalrådet Karin Pleijel över som gruppledare för partiet.

Skälen är personliga, han vill ha mer tid med familjen, politiken inkräktar mer på privatlivet än han hade tänkt sig. Ofta jobbar han från tidig morgon, hela dagen och hela kvällen.

– Man hinner inte med så mycket mer, utöver att vara gruppledare och kommunalråd, säger han.

LÄS MER: Professor: Ställer stora krav på MP:s ledning

"Det blev för tufft"

Redan för ett år sedan stod han inför valet och kvalet. Skulle han kandidera för en mandatperiod till?

– Då tänkte jag över det noga. Vill jag det här?

Han landade i att det var så mycket som behövde göras, och att han skulle behöva en till mandatperiod på sig för att hinna uträtta mer. Bara han styrde upp sina möten skulle det lösa sig.

– Men nej. Det blev lite för tufft, säger Ulf Kamne.

Det var efter valet Ulf Kamne insåg att han hade nått en gräns där han inte längre kunde sitta kvar.

– Det som blev avgörande för mig var när jag tänkte att det är lite mycket nu, men att vi kanske hamnar i opposition ändå. Men jag kan inte gå in och driva förhandlingar där jag känner att det är lite skönt att hamna i opposition. Det är inte bra för Miljöpartiet. Det är värdelöst, då måste jag flytta på mig.

Så tanken på opposition kändes som en utväg?

– Lite så. Då känner man att, då tar jag inte ansvar för de väljare som har röstat på Miljöpartiet. Då behöver vi ha in någon som vill styra, och det vet jag att Karin vill, säger Ulf Kamne.

Kom som en överraskning

Redan i dag tar Karin Pleijel över förhandlingarna om hur staden ska styras de kommande fyra åren. Förhoppningen är att MP ska ingå i ett styre där basen också utgörs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, men också någon form av blocköverskridande samarbete.

Karin Pleijel ser fram emot den nya rollen i Miljöpartiet.

– Det var en överraskning för mig. När jag har landat i det här känns det väldigt roligt. Jag tar mig an detta med mycket energi och stor ödmjukhet, säger hon.

Hon har varit medlem i Miljöpartiet sedan 1988. Den senaste mandatperioden har hon varit kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor, och har tidigare varit ordförande i upphandlingsbolaget och konsumentnämnden. Hon har också en bakgrund som civilingenjör, forskare och lärare med fokus på miljöfrågor.

– Min stora drivkraft är att vi ska klara miljö- och klimatfrågorna för kommande generationer, säger hon.

"Det finns inget annat"

I staden vill hon driva på för social hållbarhet och för att öka takten i klimatomställningen.

– Det finns inget annat om vi ska kunna se våra barn i ögonen. Hur vi löser klimatfrågan i våra städer kommer bli avgörande för om vi lyckas eller inte, säger Karin Pleijel.

Hur kommer det märkas att du tar över, finns det några frågor där du och Kamne drar åt olika håll?

– Nej, jag tror faktiskt att vi är väldigt djupgröna båda två, säger Karin Pleijel.

– Vi är nästan jobbigt lika, säger Ulf Kamne.

"Ett bakslag"

Själv har han inte bestämt vad han tänker göra efter årsskiftet.

– Jag har lite idéer och lite lösa samtal, men jag har inte bestämt vad gör efter årsskiftet. Det är höljt i dunkel än så länge, säger Ulf Kamne.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under mandatperioden?

– Allra viktigast är att vi har strukturerat upp miljö- och klimatarbetet. Nu jobbar vi efter FN:s hållbarhetsmål. Det har vi fått igenom i fullmäktige trots att vi inte har haft majoritet den här mandatperioden. Det känns jätteviktigt.

Svårast har frågan om temporära bostäder efter asylsituationen 2015 varit.

– Vi gick in i ett väldigt hårt jobb och en väldigt hård situation, med politiker och partier som inte är måna om att hitta lösningar, utan mer pekar på problem och bidrar till att skapa motsättningar. Det är väldigt jobbigt, då blir alla lösningar ganska omöjliga. Det är bistert.

Av de 1000 temporära bostäderna som skulle byggas runt om i Göteborg, blev bara 57 av.

– Det är ett bakslag.

Hur knäckande var det här motståndet?

– Det känns hemskt, för man spelar ju med människor som blir satta i en mycket sämre situation. Samtidigt klarade Göteborg som enda storstad av att ge alla människor bostad enligt bosättningslagen.

Hon kan bli nytt kommunalråd

Efter valet tappar Miljöpartiet ett kommunalråd. Men förhoppningen är att genom förhandlingar få till ytterligare ett miljöpartistiskt kommunalråd. Om de lyckas ser Karin Pleijel och Ulf Kamne tredjenamnet på partiets lista, Emmali Jansson, politisk sekreterare och ordförande för byggnadsnämnden, som ett givet namn.

– Hon är ett naturligt namn där, men vi vet ännu inte om hon kandiderar, säger Karin Pleijel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.