Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lämnar bygget bakom sig. Ulf Kamne (MP) har bestämt sig för att skala i uppdragen och kommer inom kort att meddela att han avgår som byggnadsnämndens ordförande.

Ulf Kamne hoppar av byggnadsnämnden

Ulf Kamne (MP) lämnar posten som ordförande i byggnadsnämnden. – Jag behöver få mer tid att jobba med övergripande frågor, säger han.

Sedan valet 2014 är Ulf Kamne miljöpartiets gruppledare och ansikte utåt. Förutom rollen som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen har han också varit byggnadsnämndens ordförande – en post han nu kommer att lämna.
– Jag har inte avsagt mig uppdraget formellt än. Jag vet inte ens hur det går till. Det här är helt nytt, säger han.
Ulf Kamne säger att funderat under en tid och bollat beslutet med ett fåtal personer. Även om han inte fått helt igenom positiva reaktioner, så känner han att det är dags. Och nödvändigt. Uppdragen har varit i största laget.
– Jag önskedrömmer om att få mer luft i kalendern, men jag räknar inte med det. Det finns gott om saker att ta tag i, säger han.
Han kommer att sitta kvar som kommunalråd, med samma ansvarsområden som tidigare: stadsutveckling och miljö. Och det är just för att kunna ägna mer kraft åt centrala, övergripande frågor som han tar det här steget, säger Ulf Kamne.
– Vi hör från olika aktörer, som Västsvenska handelskammaren, att de vill se mer engagemang från kommunstyrelsen – och det är ju jag som är ansvarig för frågorna i kommunstyrelsen. För att kunna leverera det måste jag klippa bort någonting.
Har du tänkt på det här länge?
– Från början hade jag nog ingen riktigt bild av hur mycket tid det skulle ta. Men jag har märkt att det går mycket tid till nämnduppdraget och att det går ut över det övergripande arbetet. Så jag har tänkt på det ett tag, men tidigare har jag känt att tiden inte varit mogen.
Vad har du fått för reaktioner i partiet?
– Jag har fått stöttning i den övergripande tanken att mitt huvudfokus ska ligga på de centrala frågorna. När jag drog det för fullmäktigegruppen fanns det lite oro, men generellt sett fick jag medhåll.
Att Göteborg har problem med byggtakten är ingen nyhet. Under förra mandatperioden, då Mats Arnsmar (S) var ordförande i byggnadsnämnden, fanns ett mål om att 10 000 nya bostäder skulle färdigställas. 
Det lyckades inte alls – men sedan Ulf Kamne tog över ordförandeklubben har det i vart fall blivit en högre takt på planarbetet och intrycket har varit att det här varit hans hjärtefrågor.
– Jag brinner verkligen för de här frågorna, så är det. Men jag kan också känna en viss frustration när man jobbar med delar i en detaljplan. Där tillför jag inte mycket. Jag är bättre på mer övergripande frågor.
Han säger att mycket av det han ville genomföra som byggnadsnämndens ordförande redan är gjort. Som att styra upp arbetsprocesserna på stadsbyggnadskontoret. Och att se till att de detaljplaner som kommer fram har en annan riktning än tidigare.
– De planer vi tar fram nu är mer stadsmässiga, de har mer lokaler i bottenvåningen och tar mer hänsyn till grönområden. Det är en kursändring som är väldigt bra.
Men även om antalet bostäder i färdiga planer håller på att skruvas upp, så byggs det fortfarande inte tillräckligt mycket. Det håller Ulf Kamne med om.
– Genomförandet svajar. Det tänker jag ta tag i, utifrån kommunalrådsuppdraget.
Vem som ska ta över som ordförande i byggnadsnämnden blir i första läget en fråga för MP:s valberedning, eftersom partierna kommit överens om att det ska vara en miljöpartist.

Axel Josefson, moderat ledamot i byggnadsnämnden, tror att det kan vara positivt med ett byte på ordförandestolen.
– Det är bra om det blir en nystart och kommer in en ny kraft som kan se till att vi når de mål vi satt upp, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.