Ubåtsjagare i Skandiahamnen

ANNONS
|

Den tämligen avancerade teknologin och militära framtoningen sticker sannerligen ut. Flera göteborgare har under lördagen säkert lagt märke till det för hamnen annorlunda fartyget.

Fartyget, eller närmare bestämt fregatten, som ligger förtöjd i Skandiahamnen är nämligen en ubåtsbekämpare från den franska flottan.

Dess huvudsakliga uppgift är att bekämpa ubåtar, men är även avsatt för att eskortera särskilda hangarfartyg och franska kärnvapenbestyckade ubåtar, samt att delta i arbetet mot narkotikasmuggling och pirater.

Generellt gör hon minst 110 dagar till sjös om året och mer än en tredjedel av sin aktiva tid har La Motte-Picquet tillbringat i Indiska oceanen.

ANNONS

Men nu är hon alltså på Göteborgsbesök - och det efter en omfattande militärövning alldeles i närheten.

- Övningen i Danmark var i huvudsak en strids- och kommunikationsövning där en rad olika europeiska fartyg deltog – så även svenska. Ubåten Uppland tjänade till exempel som byte för oss vid ett tillfälle, säger kapten Bruno Tanqueray.

- La Motte-Picquet är visserligen ett av de större skeppen av sin sort, men hon har en förhållandevis hög ålder. Efter övningen får både fregatten och hennes besättning nu en chans att ta igen sig ett par dagar i Göteborg.

Från början var tanken att göteborgarna skulle ha getts möjlighet att komma ombord och se La Motte-Picquet från insidan, men på grund av säkerhetsbestämmelser i hamnen var detta inte möjligt.

Syftet med visiten är dock inte bara att vila och visa upp sig. Under en ceremoni ombord tilldelades nämligen svenske amiral Grenstad, inspektör i svenska marinen, på lördagseftermiddagen utmärkelsen l'Ordre National Du Mérite av kapten Tanqueray.

På måndag lämnar fregatten Göteborg och återvänder till sin hemmahamn i västfranska Brest.

ANNONS