Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ubåtexperten: Hoppas marinen har koll

Emil Svensson, tidigare chef för marinens analysgrupp säger att det kan ta tid innan det kommer några svar om ubåtsjakten.

Emil Svensson var chef över marinens analysgrupp under 80-talet, och blev därmed närmast huvudperson i dåtidens jakt på ubåtar i svenska vatten. Bland annat när den Sovjetiska ubåten U137 gick på grund utanför Karlskrona 1981, samt vid ubåtsjakten vid Utö i Stockholm året innan.

Emil Svensson är i dag pensionär och understryker att han inte har någon kännedom om den pågående ubåtsjakten utanför Göteborgs hamn, men att han är säker på att marinen agerar rätt.

- Vad jag förstår så har man fått indikationer från någon som har sett någonting, en helt vanlig person. Då måste man fråga sig "Hur sant är det?". Det är jag säker på att marinen har gjort, säger han.

- Samtidigt tar det tid att verkligen analysera en indikation. Då är frågan om man ska göra någonting under tiden, och ja, det är marinens uppgift. Man måste göra någonting. Om det inte är en ubåt så blir sökandet en förlorad grej, men man kan inte låta bli att göra någonting.

Valar, lösslitna bryggor och drivande stockar är relativt vanliga villospår när marinen får in larm om misstänkta ubåtar. Men enligt Emil Svensson är det inte uteslutet att observationen utanför Göteborgs hamn verkligen handlar om en ubåt.

- Om det är en ubåt kan det finnas många olika förklaringar. Under 80-talet gällde det fientliga stater, men så är det inte nu.

Han berättar att det i dag finns flera olika typer av miniubåtar som byggts och ägs av privatpersoner - som colombianska knarkhandlare som använder ubåtar för att smuggla in narkotika i USA - eller terrororganisationer i mellanösten.

- Men det är ju inte troligt i det här fallet. Jag hoppas och tror att marinen har koll på vad det rör sig om.

- Det är bekymmersamt att man slår upp den här saken som om det vore en ubåt, och sedan sitter man och skrattar när det visar sig att det inte var så. Det är lätt att ta till löjet, säger han.

Kommer vi någonsin att få veta vad det handlar om?

- Man vet aldrig. Analysen tar tid, och det kan också hända att den går helt i stopp. Det är oklart hur lång tid det kommer att ta. På 80-talet var vi sparsamma med att lämna ut de uppgifter vi hade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.