Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tyst minut hölls för Dante på Gustaf Adolfs torg

I flera städer runt om i landet hölls en tyst minut för Dante under lördagskvällen. Så även i Göteborg, på Gustaf Adolfs torg.
– Vi vill hedra Dante och hans familj efter allt som hänt, säger initiativtagaren Markus Börjesson Grahn.

Regnet föll över paraplyer och kapuschonger på Gustav Adolfs torg. Klockan var åtta, och människor samlades för att visa sitt deltagande och sin sorg över Dante. Tolvåringen med Downs syndrom som försvann i Falkenberg i tisdags, och vars kropp polisen tror sig ha hittat i vattnet vid en kraftstation i fredags.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Där fanns föräldrar vars barn har Downs syndrom, medlemmar ur Missing people och representanter från Svenska Downföreningen. Flera hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

En av dem var Alice Nordlund, som var där med Morgan Persson.

– Jag blir väldigt berörd. Min lillebror har Downs syndrom, det här kommer väldigt nära, säger hon.

Alice Nordlund och Morgan Persson tänder sitt ljus för Dante.. Bild: Jonas Lindstedt

Paret har följt sökandet efter Dante från hemmet i Göteborg, och tänkte åka ner till Falkenberg för att hjälpa till. Samma dag nåddes de av beskedet att polisen hittat en kropp i vattnet, som sannolikt var Dante.

På lördagskvällen tände de ett ljus för honom vid Gustaf Adolfsstatyns fot.

– Det är väldigt fint att kunna visa för familjen att det finns stöttning från hela landet, säger Morgan Persson.

Över 1000 personer hade visat sitt intresse i Facebook-eventet "En Tyst Minut För Dante" där man uppmanade den som ville att komma till Gustaf Adolfs torg på kvällen. Klockan 20:00 hölls en tyst minut.

LÄS MER: Polisen har hittat död person – tros vara Dante

Markus Börjesson Grahn, som ligger bakom initiativet i Göteborg, berättar att han själv varit med som frivillig sökare under en av de nätter då Dante söktes i Falkenberg.

– Vi var även på väg dit i går när de gick ut med beskedet att de troligtvis hittat honom. När ett barn försvinner från sin familj så berör det alla. Syftet med kvällen är att ge folk möjligheten att komma och tända ett ljus och finnas för varandra, säger han och tillägger att deltagarna får ta med sig egna ljus.

Hålls runt om i landet

I tre dygn pågick en intensiv sökinsats efter Dante i Falkenberg som engagerade människor över hela landet. Ett stort uppbåd av privatpersoner tog sig till Falkenberg för att delta i sökandet, och när tragedin av allt att döma var ett faktum arrangerades minnesstunder i flera svenska städer.

LÄS MER: Dante hedrades inför Superettanmötet

På bland annat Stortorget i Falkenberg och på Stora Torg i Halmstad hölls en tyst minut. När Falkenberg och Gais skulle mötas i Superettans sista omgång på lördagseftermiddagen valde man även där att inleda matchen med att hedra Dante. Dessutom spelade man matchen med sorgeband.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.