Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tyskar fastnade med masten

Med segelbåt tänkte det tyska sällskapet ta sig runt den svenska kusten under semestern. Haparanda var slutmålet men redan efter några dagar höll resan på att ta slut, strax utanför Göteborg.
Den tyska 45 fot långa segelbåten var på väg in mot Göteborg under torsdagseftermiddagen. Det seglande sällskapets hade just påbörjat resan som så småningom skulle ta det till Haparanda via hamnar längs den svenska kusten.
En farledsmarkering i den södra farleden strax utanför Älvsborgs fästning ville något annat. När segelbåten skulle passera vid halv sex-tiden på torsdagen tog betongfundamentets fem meter långa ledarm tag i masten och höll den kvar i ett stadigt grepp. Av okänd anledning hade båten styrts alldeles för nära.
- Lutar man för mycket så kan ha otur och fastna, säger Jan Strannegård vid sjöpolisen, en av de personer som fick rycka ut och hjälpa det stillastående segelsällskapet.
Tillsammans med kustbevakningen såg sjöpolisen till att stålsegelbåten kom loss. Ingen av personerna ombord hade kommit till skada. Värre var det med båten.
- Masten gick av i flera delar och hängde runt och under båten, säger Jan Strannegård.
Båten kunde bogseras in i hamn där det tyska sällskapet också fick hjälp att kontakta en reparatör. De utförda nykterhetskontrollerna gav inget utslag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.