Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Anna Svanberg/Arkiv, Johan Nilsson/TT, Florian Gaertner/AP

Tysk åska hotar södra Sverige

Tonerna från Håkan Hellströms spelning i Malmö i turnén "Rullande åska" har knappt hunnit klinga av. Nu hopar sig orosmoln södra Sverige från flera håll med bland annat åska.

Juli riskerar att inte få en enda mätning över 30 grader i Sverige i år, något som är väldigt ovanligt. Samtidigt har helgen varit behaglig och varm i södra Sverige - fram tills nu. Nu närmar sig nämligen åska och regn.

– Det finns en risk för stora regnmängder och åska i Skåne, men det kan även nå Göteborgstrakten, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

Därför kan det vara aktuellt att för tillfället ställa undan badbyxorna och ta fram paraplyet. Och trots att risken är låg, kan den tyska åskfronten dundra till även i Göteborg.

Närmar sig från flera fronter

Och det ser ut som att det dåliga vädret angriper södra och västra Sverige på flera fronter. Inte nog med att en tysk front med åska drar in. Den drivs på av ett lågtryck som rör sig från Brittiska öarna mot Centraleuropa för att sedan vända blicken mot Skandinavien.

– Det ger ett ostadigt väder i början av veckan, men lågtrycket kommer mattas av. Men då kommer ytterligare ett lågtryck från sydost som drar in ostadigt väder längre in i veckan, säger Nitzan Cohen.

Samtidigt lurar en högtrycksrygg in även den söderifrån och skulle kunna utmana lågtrycken om vädret över Sverige. Därför vågar inte Nitzan Cohen svara säkert hur vädret i slutet av nästa vecka kommer att bli.

Åska oavsett

– Det är otroligt små skillnader som avgör hur väderleken kommer bli. Högtrycksryggen kommer inte innebära några jättevarma temperaturer i Göteborg för vinden blir förmodligen västlig. Men på lördagen ser det ut som att det kan komma en del skurar, säger han.

Oavsett väderlek kommer åskan att mullra i Göteborg nästa helg då Håkan Hellströms turné "Rullande åska" kommer dåna från Ullevi. Det återstår att se om publiken kommer att behöva ta med regnkläder eller inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.