Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tvist om pengar bakom tumultet

I centrum för de våldsamma händelserna på Sahlgrenska sjukhuset finns en medelålders, dödssjuk kvinna. Hennes anhöriga är oense om hur hon bäst ska vårdas – och vem som ska betala.

Enligt uppgift till GP är det en ekonomisk konflikt som är huvudingrediensen i tumulten i och utanför Sahlgrenska sjukhuset i veckan.

Sammandrabbningarna mellan tiotals personer får nu sitt rättsliga efterspel. I går eftermiddag begärde kammaråklagare Ulrika Åberg två av de fyra anhållna häktade. En misstänks på sannolika skäl för försök till mord (skjutningen i onsdags kväll), en misstänks på sannolika skäl för grov misshandel. I går kväll blev det också klart att en tredje person har häktats, misstänkt för grov misshandel.

Troligen hålls häktningsförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt i dag.

Enligt förundersökningsledaren Ulrika Åberg klarnar nu bilden av vad som från början uppfattades som oerhört rörigt, men hon vill inte säga ett ord om vad som ligger bakom händelserna:

– Jag kommenterar inte det över huvud taget.

Enligt uppgifter från flera olika håll till GP är de anhöriga inte överens om vem – eller snarare vilken sida – som ska betala en dyrbar operation utomlands; en operation som ses som en sista möjlighet att rädda hennes liv.

Varför en sådan operation inte skulle kunna genomföras här är oklart, men en möjlighet är förstås att den av läkare i Sverige inte anses medicinskt motiverad eller inte överensstämmer med ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

En annan ingrediens i bråket ska vara en separation mellan kvinnan och hennes make. Det ska också enligt uppgift finnas religiösa inslag i bilden. Det ska dock understrykas att samtliga uppgifter om bakgrunden till konflikten är obekräftade.

GT skriver att kvinnans närmaste och den övriga släkten strider om hur hon ska begravas – enligt traditionen i den kultur de kommer från eller i stillhet.

Bråket började med slagsmål mellan ett 30-tal personer natten till onsdag utanför CIVA, Centrala intensivvårdsavdelningen. Det fortsatte på onsdag kväll med bråk på en p-plats mittemot sjukhuset, ett bråk som avslutades med en skottlossning. Dess bättre skottskadades ingen.

Polisen i Västra Götaland har mobiliserat stort för att lösa brotten och säkra tryggheten. Sahlgrenska-bråken fick beteckningen ”särskild händelse”, något som bara tas till i extrema situationer och innebär att hela myndighetens samlade resurser kan tas i anspråk. Tills vidare gäller den särskilda händelsen till måndag morgon.

Under gårdagen upplevdes situationen som förhållandevis lugn, och insatserna på Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus – där två som skadats i bråket vårdats – trappades ner.

Även i dag finns dock polisens husbil på plats på Sahlgrenska sjukhuset, främst för att öka tryggheten för både patienter, anställda och besökare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.