Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mannen togs till ett undanskymt område där han tvingades kyssa den ena rånarens fötter. Innan detta hade en av dem tagit ut pengar från hans konto. Bild: Polisen
Mannen togs till ett undanskymt område där han tvingades kyssa den ena rånarens fötter. Innan detta hade en av dem tagit ut pengar från hans konto. Bild: Polisen

Tvingades att kyssa rånarens fötter – så döms gärningsmännen

En målsägande tvingades kyssa rånarens fötter – något som även filmades.
En annan fick sy ihop halsskadan med 41 stygn efter att ha rånats på 520 kronor.
Nu döms flera ungdomar för de hänsynslösa rånen.

När den unge mannen lämnade sin bostad i Haga kom flera personer springande mot honom. En av dem bar en bandana. De tyckte ner den unge mannen i marken och utdelade flera knytnävsslag mot hans ansikte.

Samtidigt som de tryckte en kniv mot hans hals tvingade de honom att tömma sina fickor. Han tog fram plånbok, nycklar och mobiltelefon.

När han tilläts sätta sig upp stack den ena rånaren kniven i hans sida och rispade honom på armen.

– En frågade också om de skulle skära upp min pulsåder, sa mannen under rättegången.

Kysste rånarens fötter

Vid ett tillfälle lämnade en av rånarna platsen för att ta ut pengar med hans bankkort. Han fick då höra att han skulle bli huggen om det inte skulle gå att ta ut pengar.

Därefter tvingades målsäganden med till sin lägenhet där han fick plocka ihop saker i en påse, däribland en dator, som rånarna tog hand om.

Mannen fördes sedan vidare till en undanskymd infart mot ett garage och där fick han ställa sig på knä.

– De tvingade mig att kyssa en persons fötter medan de filmar. De ville förnedra mig. Sedan blev det svart, sa målsäganden i förhör.

Kyssarna på fötterna följdes av en misshandel där målsäganden fick flera sparkar och slag mot huvudet, så att han blev "helt borta" och fick flera frakturer i ansiktet.

– Jag blev helt sönderslagen, sa han i förhör.

Polisen kunde senare se att han hade avtryck från skor i ansiktet.

När rånarna lämnade platsen kunde mannen ta sig till Vasagatan där han fick hjälp.

Tre döms

Fyra personer åtalades för inblandning i detta grova rån. En av dem har erkänt att han tog ut pengar från målsägandens konto, en annan har medgett vissa delar men påstår att han gjorde under hot:

– Killen skulle kyssa mina fötter och jag skulle sparka killen i huvudet samtidigt som jag spelar in det och skickar det till alla i snapchatgruppen som vi hade, sa han i förhör.

Övriga har nekat.

Tingsrätten anser att det är bevisat att tre av dem deltog vid rånet.

De skriver att det "varit fråga om en mycket kränkande och förnedrande behandling som har avslutats med en ful misshandel där våldet i allt väsentligt har riktats mot ansiktet och huvudet". Dock anser de att det inte ska rubriceras som ett grovt brott.

Kännbara fängelsestraff om de varit äldre

Målet omfattar totalt tio rån, men också en rad andra brott. Sju män födda mellan 1995 och 2004, döms nu för sin olika inblandning vid de olika tillfällena.

Några av brotten i målet:

• En man uppmanades att lämna ifrån sig telefon och hörlurar till trion. En av dem hade en kniv framme. Dock kom en av rånarna tillbaka med hans mobiltelefon.

• En ung man fick en kniv tryckt mot halsen av den ena rånaren, den andre höll i en trasig glasflaska. Han blev av med sin telefon och plånbok, samt tvingades att säga koden till bankkortet.

• En man på väg till jobbet jagades av rånaren när han inte lämnade ifrån sig sin plånbok.

• Mannen knuffades i marken och sparkades. Han blev av med hörlurar, mobil och klocka. Dessutom stampade en av rånarna sönder hans glasögon. Han tvingades in i en gränd där de tvingade ur honom bankomatkoden.

• Mannen befann sig i närheten av en gångtunnel när två personer kom fram till honom och tryckte en kniv mot hans hals. Han fick lämna från sig sin telefon, sitt bankkort och han blev även av med ett gymkort. En av rånarna gick och tog ut pengar från hans konto medan den andre höll kvar målsäganden på platsen med hjälp av kniven och att uttala hot.

• Paret var på väg hem sent på natten när de rånades. Mannen blev slagen och när hans glasögon krossades började han blöda på kinden. Han skars även på halsen, en skada som behövdes sys med 41 stygn. Rånarna fick med sig drygt 500 kronor.

• Kompisarna missade bussen och mötte då de mörkklädda och maskerade personerna. En av rånarna höll fram en kniv. En av målsägandena blev av med en halskedja, plånbok, mobil, hörlurar och nycklar. Den andre sin ryggsäck.

I och med att de flesta är under 18 år döms de främst till särskilda ungdomspåföljder, dock med två undantag. "Tingsrätten anmärker att det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, präglad av en anmärkningsvärd avsaknad av empati och brist på förståelse för alla de målsägande som har farit illa av de åtalade gärningarna. Brottsligheten skulle ha medfört kännbara fängelsestraff för alla inblandade om de varit 21 år eller äldre", skriver rätten.

En av de unga männen döms exempelvis för bland annat sju rån (däribland det när målsäganden tvingades kyssa rånarnas fötter), grov stöld, misshandel och våld mot tjänsteman. "För en person som fyllt 21 år motsvarar gärningarnas straffvärde enligt tingsrättens mening i vart fall fängelse närmare sju år", står det i domen.

Han döms i stället till sluten ungdomsvården i ett år och åtta månader.

Polischef Erik Nord. Bild: Stefan Berg
Polischef Erik Nord. Bild: Stefan Berg

"Jätteviktigt"

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, berättar att man klarar upp en hel del av rånen i Göteborg:

– Det är jätteviktigt att få gärningsmännen fällda. Dels så är det viktigt för att de kanske avhåller sig från att begå nya brott om de blir ertappade. Sedan är det också en reparativ funktion för de som är brottsoffer. Får man se gärningsmännen blir de inte riktigt så "demonlika" som de är om de är okända för en. Det är lättare att förhålla sig till brotten om man ser dem vid en domstolsförhandling, även om det kan kännas otäckt.

Enligt Erik Nord har antalet anmälda personrån ökat de två senaste åren:

– De har ökat med 25 procent, det är i hela riket. Hela den ökningen består i att rånen mot personer under 18 år har ökat. Tar man bort dem har det inte skett något.

I Göteborg sker de flesta rånen i centrum, men ökningarna sker i ytterområdena.

Så döms de inblandade:

• Man född 2002 döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader för misshandel, grov stöld, sju rån, våld mot tjänsteman, övergrepp i rättssak och två ringa narkotikabrott.

• Man född 2002 döms för tre rån och två ringa narkotikabrott till ett års sluten ungdomsvård.

• Man född 2004 döms för två rån, skadegörelse, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott till ungdomsvård med särskild föreskrift.

• Man född 2002 döms för rån, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt ringa narkotikabrott till ungdomsvård.

• Man född 2001 döms för misshandel, två rån och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till fängelse i ett år och tre månader.

• Man född 1995 döms för misshandel och två rån till fängelse i fyra år.

• Man född 2002 döms till sluten ungdomsvård i åtta månader för ringa narkotikabrott, misshandel och rån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.