En av sengångarungarna på Skansen.

Tvillingungar kämpar för sina liv

Sengångaren Terje flyttade från Universeum till Skansen för att bli pappa. Nu kämpar personalen på Skansen för att hålla hans tvillingungar vid liv.

För fyra veckor sen blev Terje pappa till två små sengångartvillingar. Olyckligt nog blev mamman så stressad av födseln att hon stötte ungarna ifrån sig. Hon ville varken mata dem eller bära runt på dem.

– Det är inte ovanligt att förstföderskor inte klarar av att ta hand om sina ungar. Dessutom är det jätteovanligt att sengångare föder tvillingar, det blev för mycket för henne, säger Daniel Iglesias, djurskötare på Universeum.

Personalen på Skansen matar ungarna med råmjölk från get och ko genom en gummislang. Än så länge mår de bra och växer, men det är ovanligt att sengångarungar klarar sig utan sin mamma. I helgen var Daniel Iglesias uppe i Stockholm och hälsade på tvillingarna för att se hur de mådde.

– Det var verkligen en oförglömlig upplevelse, de såg ut som små sagodjur, säger han.

Daniel Iglesias berättar att personalen på Skansen gör ett enormt imponerande jobb med att ta hand om tvillingarna för att de ska överleva utan sin mamma.

– De är vakna dygnet runt för att mata och se till att tvillingarna mår bra. Nu håller vi tummarna.

För två år sedan upptäckte man på Universeum att de två sengångarna man hade, Terje och Talina, inte var av samma art och därför inte kunde föröka sig.

– Hanen Terje är av en ovanlig art som det bara finns två av i hela Europa. Som tur var fanns en av dem på Skansen i Stockholm. Terje fick flytta dit för att se om de kunde para sig, och de kunde de ju tillslut, berättar Daniel Iglesias.

Nu letar man efter en hane till Talina, honan som blev ensam kvar på Universeum när Terje flyttade till Skansen.

– Det finns som en dejtingsida för djurparksdjur. Där får vi hjälp att hitta en passande hane till Talina.

Genom dejtingsidan får djurparken kontakt med en så kallad studbook keeper, en person som arbetar med att matcha olika djurparksdjur med lämpliga partners.

– Vi har några på gång men inget är riktigt klart ännu, säger Daniel Iglesias.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.