Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tveksamt om sjukhus i Frihamnen

Planen var att ett nybyggt sjukhus skulle stå klart i Frihamnen 2023. Nu visar det sig att det blir kraftigt försenat – om det överhuvudtaget blir av.

Våren 2015 presenterade Västra Götalandsregionen planerna på att ersätta Lundby sjukhus med ett nybyggt, modernt sjukhus i Frihamnen. Från början var tanken att det skulle stå klart till jubileumsåret 2021, något som senare ändats till 2023.
Nyligen fick regionstyrelsens ägarutskott en tjänstemannautredning som visade att det kommer att bli ytterligare förseningar. Nu är förhoppningen att sjukhuset ska kunna stå klart någon gång mellan 2027 och 2030.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Politikerna inte nöjda

Utredningen har tittat på alternativa placeringar, men rekommendationen landade trots allt i att gå vidare med Frihamnen. Politikerna var dock inte nöjda och återremitterade ärendet för vidare utredning.
– Personligen är jag skeptisk till Frihamnen skulle vara den bästa placeringen, säger Håkan Linnarsson (S), som sitter i regionens ägarutskott.
Han tycker att hela idén "luktar borgerligt skrytbygge". 
– Det Moderatledda styret har varit jättepå i den här frågan, säger han.
– Han får gärna kalla det borgerligt skrytbygge om han vill. Men det var faktiskt Göteborgs stad som föreslog Frihamnen från början, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Byggen kommer att störa

Han säger att Frihamnen verkade vara ett bra läge, men nu när det drar ut på tiden är han inte lika övertygad längre.
– Vi behöver ett nytt sjukhus för att ställa om sjukvården – och vi behöver det nu. Det kanske är bättre att plocka fram en annan tomt.
Att sjukhusbygget försenas beror enligt Johnny Magnusson (M) till stor del på Göteborgs stad. Han beskriver det som att det först tog tid att få besked om vilken tomt i Frihamnen som var aktuell – och att planarbetet därefter dragit ut på tiden. Nu börjar det klarna att platsen kanske inte är särskilt lämplig.
– Frihamnen kommer ju att vara en byggarbetsplats under decennier framöver. Det är inte ändamålsenligt att placera ett sjukhus där, av flera skäl: framkomlighet, buller, vibrationer, säger Johnny Magnusson.

Trafiken ett hinder

På regionens hemsida kan man fortfarande läsa att sjukhuset i Frihamnen ska stå klart 2023. Här lyfts de goda kommunikationerna fram som ett argument för sjukhuset. Men just trafikfrågan är snarare ett skäl emot placeringen, enligt Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämnden i Göteborg. Han säger att de flesta som åker till Lundby för planerade operationer i dag gör det med färdtjänst eller blir skjutsade av anhöriga.
– Ett sjukhus i Frihamnen skulle innebära mer bilar in i området och då skulle vi i så fall behöva ta i ytterligare med vägar än vad som är tänkt. Det har vi signalerat, säger han.
Ett stort problem i sammanhanget är att klockan tickar. En ersättare till Lundby sjukhus hade egentligen behövt vara klart 2023, eftersom lokalerna redan i dag anses uttjänta. Nu tvingas man lappa och laga för att hålla igång verksamheten i ytterligare några år.
Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg, är påtaglig irriterad över hur frågan hanterats och säger att 150 000 Hisingsbor nu riskerar att gå miste om ett nytt och modernt sjukhus.

Förordar Wieselgrensplatsen

Hur regionens utredning kan slå fast att Frihamnen är den plats där man, trots allt, kan bygga tidigast förstår han inte. Han förordar i stället en tomt på Wieselgrensplatsen, i närheten av dagens sjukhus.
– Då når vi målet att få ett sjukhus centralt på Hisingen, som det är lätt att komma till med bil och med bra kollektivtrafik – linbanan kommer att landa där.
Och det skulle, enligt Jahja Zeqiraj, gå fortare eftersom det för den platsen skulle gå att ta fram en så kallad frimärksplan, alltså en liten detaljplan för just den fastigheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.