Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Tveksamt om just LO klarar av att vinna kvinnornas kamp

I sitt tal på Götaplatsen lovade Karl-Petter Thorwaldsson att göra kvinnors villkor i arbetslivet till LO:s viktigaste kamp de kommande åren. Efter att ha hört Gudrun Schyman ett par timmar tidigare kan man fråga sig vad löftet är värt.

En numera lika självklar första maj-tradition som tal och tåg är att man hör minst tre borgerliga sympatisörer dra sitt favoritskämt: "i dag är Socialdemokraterna ute och demonstrerar mot sig själva".

Hur roligt det är kan man ha olika uppfattning om. Hursomhelst är frågan är om det någonsin varit mer relevant än just i Göteborg, just i år.

Efter 24 år vid rodret har Socialdemokraterna haft viss tid på sig att styra denna stads öde.

Ann-Sofie Hermanssons stora utmaning i valrörelsen blir att navigera mellan att å ena sidan peka på vilken succé den här tiden varit. Och å andra sidan övertyga väljarna om att bara Socialdemokraterna kan "laga välfärden" – som hon uttryckte det precis när en åskknall smällde av över Götaplatsen, där hon värmde upp publiken för huvudtalaren LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Attacker från alla håll

Socialdemokraterna i staden går till val under parollen Vi älskar Gbg, och tanken är just att lyfta fram allt det positiva med staden – och samtidigt markera mot det partiet ser som krafter som vill svartmåla och smutskasta. Och partiet kommer av allt att döma att få utkämpa slag åt båda hållen samtidigt – mot en borgerlig allians, som ständigt pekar på brister i välfärdens kärna, och ett allt mer kritiskt vänsterparti, som menar att det är Socialdemokraternas färd in mot mitten som orsakat just dessa brister.

LÄS MER: LO:s krav: "Kvinnor ska inte ha ett skitarbetsliv"

Den senare sprickan är sällan så tydlig som på första maj.

Vänsterpartiets huvudtalare, riksdagsledamoten Maj Karlsson, anklagade statsminister Stefan Löfven för att ha stängt dörren för flyktingar och vandrat högerut och att han nu, tillsammans med de borgerliga partierna och SD, ägnade sig åt att "föda bilden av Sverige som ett farligt land".

Ja, hon sa till och med att Socialdemokraterna låter som att de springer rasisternas ärenden.

Inga lokala vallöften

Även Maj Karlsson rörde sig mellan succéer – att NMR:s demonstration i Göteborg i höstas blev ett fiasko samt #metoo-rörelsen – och mana till kamp mot kvarvarande orättvisor. Men så är också första maj i första hand en dag för att lyfta de egna styrkorna: varken Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna utnyttjade tillfället till att avge några nya, lokala vallöften.

Det gjorde däremot Karl-Petter Thorwaldsson.

Första maj är av tradition en stund för gemenskap mellan LO och Socialdemokraterna. Och det är självfallet extra viktigt att lyfta fram banden mellan arbetarrörelsens två grenar, facket och partiet, just nu. Många LO-anslutna är besvikna på partiet och sympatiserar numera med Sverigedemokraterna.

Men om beslutet att låta LO:s ordförande vara huvudtalare på Götaplatsen gav önskad effekt är verkligen inte givet: trots att LO-aktiva bussats till Göteborg från andra delar av Västra Götaland var det glesare än någonsin i leden.

Det ska bli slut på rean

Bara knappt 1 100 personer lyssnade när Thorwaldsson krävde 70 miljarder kronor till välfärden och lovade att det skulle bli slut på "rea på kvinnor" på den svenska arbetsmarknaden.

Ett par timmar tidigare slog FI-ledaren Gudrun Schyman fast att "arbetarrörelsen verkar vara en man" och konstaterade att allt – begrepp, lagar, lönesättningen – är utformade efter män. Och att det är just LO som varit med och beslutat att det är industrin som ska vara löneledande – och så länge det ser ut så kommer löneskillnaderna aldrig att försvinna.

Det finns kanske skäl till att det finns folk som tycker att skämtet om att demonstrera mot sig själv håller, trots allt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.