TV: Så kör du lagligt på gångfartsgata

ANNONS
|

Läs också: Bilist körde 15 km/tim - får böta för fortkörning

För ett par veckor sedan genomförde polisen en hastighetskontroll på ett gångfartsområde i Laholm.

Som alla körkortsinnehavare säkert vet är högsta tillåtna hastighet på en sådan gata sju (7) kilometer i timmen. Ändå åkte 18 körkortsinnehavare fast och fick böta 2 000 kronor.

En av dem hade hållit mer än dubbla hastigheten, eller 15 kilometer i timmen. Rent matematiskt är det väl som att köra i 150 kilometer i timmen på en 70-sträcka.

Hon skrev på ordningsboten men ångrade sig efteråt och i måndags vände hon sig till tingsrätten i Halmstad för att slippa böterna.

ANNONS

Kvinnan hänvisade till bestämmelser som säger att ett område får förklaras som gångfartsområde "endast om det är utformat så att det framgår att gående nyttjar hela ytan samt att det inte är lämpligt att föra fordon med högre hastighet än gångfart".

Hon hänvisade också till vägverkets föreskrifter om hastighetsmätare i bilar. Där står att "hastigheter under 20 kilometer i timmen behöver inte visas".

- Det tolkar jag som att man inte kan bötfälla någon under 20 kilometer i timmen, säger kvinnan i sitt överklagande.

Men hur går det till att i bil hålla en hastighet under sju kilometer i timmen?

GP skickade ut ett team till Vallgatan, en av Göteborgs många gångfartsgator, för att testa.

Helt lätt var det inte.

Det första problemet är att bilens hastighetsmätare inte rör sig förr än vi kommer upp i en olaglig hastighet. För att ändå kunna se hur fort vi körde laddade vi ner en hastighetsmätare i mobilen. Inte helt bra att fumla med en mobil när man kör, men det är väl ännu inte förbjudet?

Sedan gällde det att gasa försiktigt, slira på kopplingen och bromsa.

Det gick bra.

Framför allt hade vi stor hjälp av att Vallgatan börjar med en lättare nedförsbacke. Genom att direkt efter start koppla ur och rulla på tomgång med foten på bromsen klarade vi större delen av teststräckan.

ANNONS

Litet malliga tittade vi på en del andra bilister och, framför allt, cyklister som uppenbarligen inte lärt sig hålla lagstadgad hastighet på en gångfartsgata.

ANNONS