Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TV: Konsten att hitta rätt i svampskogen

Livsfarlig eller delikatess? På Botaniska trädgårdens svamputställning ger experterna just nu sina bästa tips.

– Det här är en ekriska, god efter avkokning. Och detta är en tårkremla. Den är för skarp i smaken.

På den årliga svamputställningen sitter mykologen Robert Daun och tar emot korgar från köande besökare. För tjugo kronor kan man få sina fynd artbestämda. Och Robert Daun har märkt ett ökat intresse för svampen.

– Men så är det varje bra säsong. Och i år har det varit ett riktigt karljohanår. En varm och torr juli följt av en regnig augusti.

Stinkspindling, rynkhätta, bitterticka och grönsnylting. På årets utställning visas i år ungefär 190 svamparter från Västsverige. Och en goliatmusseron, en av världens dyrbaraste svampar, som anlände i en frigolitlåda i morse. Skickad från en svampentusiast i Burträsk för att artbestämmas.

Magnus Neuendorf är Botaniska trädgårdens svampexpert och har varit med sedan svamputställningen drog igång i början på 1980-talet. På en promenad upp genom parken visar han skäggriskor, mjölskivlingar och brokkremlor. Ett fynd gör honom särskilt entusiastisk.

– Lukta på denna, ropar han efter att ha plockat upp en brunaktig svamp. Vad känner du? Visst luktar det lite sill? Detta är en sillkremla!

Magnus Neuendorf bryter loss en bit av fyndet, stoppar in i munnen och fortsätter promenera. Även han har känt av ett stigande svampintresse, men märker också att de fall av förgiftningar som rapporterats leder till oro. På utställningen i Botaniska ges chansen för intresserade att lära sig mer, och det finns ett särskilt nybörjarbord som presenterar matsvampar som är svåra att förväxla med giftiga: karljohan, trattkantarell, sandsopp, citronslemskivling, taggsvamp.

– Lär dig några stycken i taget, tipsar Magnus Neuendorf. I Västsverige finns det ett hundratal bra matsvampar, 60-70 giftsvampar och en handfull dödligt giftiga.

– Det mest grundläggande är att aldrig äta något som du är osäker på. Allt som smakar gott är inte ofarligt. Det finns några välsmakande, riktigt giftiga svampar. Vit flugsvamp och toppig spindelskivling är exempel på vanliga arter som är livsfarliga, säger Robert Daun.

Vid hans bord står besökarna fortfarande i kö. En av dem är Lennart Larsson. Väl framme tar han fram sin telefon och visar upp bilder på fynd gjorda i södra Dalarna. Strävsoppar, blir svaret. Ätbara i exempelvis soppa.

– Jag är nybörjare på svamp, men har börjat inse att jag har ett helt matbord framför dörren, konstaterar Lennart Larsson.

.

Fakta: Botaniska trädgårdens svamputställning
Pågår 16-22 september kl. 10–19.
Fri entré.
Svampexperterna Magnus Neuendorf och Robert Daun svarar på frågor dagligen kl. 13–15.
Den 21 september kl. 12-16 besöks utställningen av Ann Bernhardtz–Heimer, som lär ut hur man färgar ullgarn med svamp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.