Två släppta efter sprängdegsrazzian

Två av de tre misstänkta männen som häktades efter att polisen hittade 15 kilo sprängdeg i en lägenhet i Tynnered har försatts på fri fot. Enligt åklagaren som leder Säkerhetspolisens utredning kvarstår dock misstankarna. – Förundersökningen fortsätter, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist.

ANNONS
|

Under torsdagskvällen den 2 november hittadepolisen, enligt vad GP erfar, 15 kilo sprängdeg, vapen och nazistsymboler i en lägenhet i Tynnered i Göteborg.

Tillslaget gjordes efter att polisen hade haft span mot en man i 50-årsålderns lägenhet. I samband med tillslaget greps lägenhetsinnehavaren tillsammans med en yngre släkting till honom i 25-årsåldern och en man i 30-årsåldern som var på besök.

Överklagade häktningsbeslutet

Förra måndagen häktades de misstänkta männen vid Göteborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Efter att mannen i 25-årsåldern överklagade häktningsbeslutet hävdes det i slutet av förra veckan av hovrätten. Enligt hovrättens bedömning är mannen inte på sannolika skäl misstänkt för brotten som han häktades misstänkt för vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS

Hovrättens beslut gjorde att åklagaren på riksenheten för säkerhetsmål, Ewamari Häggkvist, senare tog beslut om att även försätta mannen i 30-årsåldern på fri fot.

–Eftersom hovrätten släppte den andra personenför att det inte fanns sannolika skäl är min uppfattning att det inte finns sannolika skäl för honom heller. Därför släppte jag honom, men förundersökningen är inte nerlagd utan den fortsätter, säger kammaråklagareEvamari Häggkvist.

När det gäller den äldre mannen, vars lägenhet sprängdegenoch vapnen anträffades i, sitter han fortfarande häktad.

I förra veckan togs utredningen över av Säkerhetspolisen efter att den under de första dagarna leddesav polisen i Göteborg.

Varit engagerad nazist

Mannen i 50-årsåldern har ett mångårigt förflutet i högerextrema kretsar och har bland annat varit engagerad i nazistiskaNordiska motståndsrörelsens föregångare Svenska motståndsrörelsen.

Under förra veckans häktningsförhandling vid Göteborgs tingsrätt erkände mannen att han hade förvarat vapen och sprängmedel i sin lägenhet, men han förnekade misstanken om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Evamari Häggkvist vill inte kommentera vad Säpo misstänker att mannen har förberett för typ av brott, men hon uppger att det inte skett några förändringar gällande brottsrubriceringarna han häktades misstänkt för.

– Inte än i alla fall, inte just nu.

Så misstankarna kan komma att förändras?

– Det vet man ju aldrig, man ska aldrig låsa fast sig vid någonting, säger Ewamari Häggkvist.

ANNONS

Hon vill inte heller kommentera om Säkerhetspolisens utredningsarbete så här långt har gjort att det riktats misstankar mot fler personer än de redan tidigare misstänkta.

– Jag kommenterar inte förundersökningen, säger åklagaren.

ANNONS