Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janna Atta Ibrahim lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. Bild: Per Wahlberg
Janna Atta Ibrahim lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. Bild: Per Wahlberg

Två S-politiker avgår efter lögner om SD

Två socialdemokratiska politiker i Västsverige – däribland Janna Atta Ibrahim från Göteborg – lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan efter att ha spridit falska påståenden om SD och M via Facebook.
– Det här är fullständigt oacceptabelt, säger Eva-Marie Rasmusson förste ombudsman för S i Göteborg.

Det var en socialdemokrat i Sävsjö som spred lögner om M och SD. På en Facebooksida påstods bland annat att SD och M vill stänga moskéerna och anklaga föräldrar för brott för att ta muslimska barn från sina föräldrar.

Moderaterna i Jönköpings län har polisanmält Socialdemokraterna, enligt SVT, och i samband med en pressträff fördömde statsministern Stefan Löfven (S) händelsen.

Enligt Expressen har flera aktiva kommunala S-politiker spridit inlägget, en av dem Janna Atta Ibrahim är aktiv och har uppdrag som ledamot i ett utskott i SDN Västra Hisingen i Göteborg.

Nu kan GP avslöja att hon lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. Beslutet togs efter ett samtal där ombudsmannen Eva-Marie Rasmusson och S-politikern ingick.

– Vi förklarade vår syn på saken och då valde hon att sluta, säger Eva-Marie Rasmusson.

Hon säger att händelsen är fullständigt oacceptabel.

– Vi vill ha en schysst debatt, med fokus på sakpolitiska frågor. Vi förväntar oss att alla andra är ärliga mot oss, då ska inte vi sprida lögner.

Hur påverkar det här förtroendet för S?

– Det påverka alltid förtroendet naturligtvis. Politikern har läst slarvigt från början. Men det påverkar inte bara oss, utan hela det politiska föraktet. Det oroar mig personligen, ytterst är det en demokratifråga.

Janna Atta Ibrahim har publicerat ett inlägg på Facebook med anledning av händelsen och skriver att det inte var politikerns avsikt att "sprida falska påståenden" och att personen är "ledsen för den skada det orsakat".

I ett mejl till GP kommenterar kommunalrådet Jonas Ransgård (M) händelsen:

”Måste man ljuga för att vinna valet förtjänar man att förlora. Vår demokrati bygger på en ärlig debatt om fakta. Jag förväntar mig en ursäkt, att (S) i Göteborg omgående inleder en internutredning och att Ann-Sofie Hermansson tar avstånd från partikollegor som sprider falska nyheter och far med lögner om Moderaterna. Göteborgarna förväntar sig det”.

Ann-Sofie Hermansson har via sin stadssekreterare avböjt att kommentera händelsen då ombudsmannen sköter ärendet för partiet.

GP har försökt nå Janna Atta Ibrahim för en kommentar.

Stenungsundspolitiker lämnar också

Under onsdagen avslöjade Aftonbladet att en annan sida – "Socialdemokraternas Arabiska Ungdomsförbund" – även de postat lögner om M och SD. Det ska då ha handlat om att partierna vill dra in medborgarskapen för alla invandrare som kommit efter 1970, samt stänga ner muslimska begravningsplatser.

Men enligt både Socialdemokraterna och SSU finns inget förbund knutet till dem som heter Socialdemokraternas Arabiska Ungdomsförbund. Trots det är en Socialdemokratisk ledamot i Stenungsunds kommunfullmäktige en av Facebooksidans administratörer.

Ledamoten har uppmanats att lämna sina uppdrag efter att Socialdemokraterna fått vetskap om Facebookgruppen. Gruppen har efter Aftonbladets publicering även tagits bort från Facebook.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.