Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT
Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Två rånade på halskedja under kort tid

Vid två-tiden på tisdagen rånades en man i 70-årsåldern på sin halskedja vid Stampen i Göteborg. Knappt två timmar senare rånades en funktionsnedsatt man på sin halskedja vid Östra Hamngatan. Denna typ av brott har enligt polisen ökat kraftigt sedan värmen kom igång i Sverige.

Den äldre mannen, som är i 70-årsåldern, var på väg in i sin bostad när en okänd man plötsligt dyker upp och rycker av honom hans halskedja. Gärningsmannen sprang från platsen och försvann och den äldre mannen kunde oskadd ta sig in i sin bostad och larma polisen. Han har uppgett att han innan rånet känt sig förföljd av gärningsmannen.

Mindre än två timmar senare rånades en funktionsnedsatt man på sin guldhalskedja vid Östra Hamngatan. Han säger till polisen att han blivit knuffad och ramlat i marken när två yngre män ryckt åt sig hans halskedja. Sedan sprang de från platsen och försvann med guldkedjan. Mannen säger sig inte behöva någon vård.

– Vi har sett en brant ökning av dessa brott sedan maj då värmen kom igång. Folk går mer lättklädda och gärningsmannen ser ju vad man bär och kan välja ut sitt offer på ett annat sätt, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i väst.

Han uppger att det ofta är äldre personer som blir offer för denna typ av brott.

– Det är ju inga modiga individer direkt som väljer ut äldre personer och handikappade personer att råna. Det är ju ett val de gör, för att ha en chans att inte bli omhändertagna på platsen.

Enligt hans erfarenhet är gärningsmännen ofta yngre män.

– Det är personer som har insett att det är ett snabbt sätt att få pengar. Guldet är dyrt idag och det är lätt att omvandla till pengar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.