Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/50

Två nya misstänks för bombdåd i Göteborg

Ytterligare två personer misstänks nu för inblandning i vinterns bombdåd i Göteborg. Sedan tidigare sitter tre personer med kopplingar till den militanta, nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) häktade misstänkta för dåden.

Dåden rör tre händelser under vintern då bomber har placerats ut i Göteborg - två av dem har exploderat. 

Sedan tidigare sitter tre personer häktade misstänkta för inblandning i sprängdåden.

Samtliga har kopplingar till nazismen.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, har Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål tidigare berättat. 

LÄS OCKSÅ: 23-åring omhäktas för sprängdåd i Göteborg

Ytterligare två misstänkta 

Nu misstänks ytterligare två personer för inblandning i åtminstone en av händelserna. Misstankarna rör allmänfarlig ödeläggelse och båda personerna har frihetsberövats. 

Den första händelsen gäller en bomb som den 11 november 2016 exploderade utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg.

I början av januari exploderade även en bomb som låg placerade i en påse som skulle slängas container i närheten av ett flyktingboende i Järnbrott. Vid explosionen skadades en person mycket allvarligt.  

Den 25 januari i hittades också en skarp bomb bakom en campingsvagn vid Lilleby Camping i Torslanda som används som mellanboende för nyanlända flyktingar. En bomb som aldrig exploderade. 

Dessa tre ärenden utreds tillsammans av Säpo och riksenheten för säkerhetsmål som inte utesluter att brotten har ett samband.
– Vi har övertagit förundersökningen avseende tre bomber som placerats ut i Göteborg, har Mats Ljungqvist tidigare sagt.

Advokaten: "Knapphändig information" 

Männen som sedan tidigare sitter häktade i utredningen är i nuläget misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Under onsdagen lämnande åklagaren in en begäran om förlängd åtalstid till Göteborgs tingsrätt gällande samtliga de tre häktade männen. 

I handlingarna skriver åklagaren Mats Ljungqvist att utredningen går framåt och att flera nya förhör hållits i utredningen den senaste veckan. Riksenheten för säkerhetsmål väntar dock fortfarande på svar från analyser som gjorts på beslag i utredningen. Bland annat väntar man på att NFC (Nationellt forensiskt centrum) ska lämna svar på undersökningarna som avser DNA och fingeravtryck. 

En av de två nya personerna som misstänks för inblandning i dåden försvaras av advokaten Jan Steneby. 

– Jag förordnades som hans försvarare idag och har väldigt knapphändig information i nuläget. Hans identitet är hemlig, men jag vet att han minst har gripits, jag vet faktiskt inte om han är anhållen. Jag har inte hunnit pratat med honom själv, säger Jan Steneby. 

Stenby uppger att polisförhör med hans klient kommer att hållas under torsdagen. Advokaten vet inte om hans klient misstänks för samtliga dåd i utredningen eller endast något av dem. 

– Jag vet inget om själva händelsen han misstänks för, mer än att det handlar om allmänfarlig ödeläggelse, säger Steneby. 

Den andra personen försvaras av advokaten Marianne Andersson. 

– Jag kan varken bekräfta eller förneka något i nuläget. Du får avvakta, säger Marianne Andersson. 

Säpo uppger att man i nuläget inte kan kommentera de nya misstankarna i utredningen. 

– Vi är involverade i förundersökningen i det här ärendet, men i övrigt får jag hänvisa alla frågor till åklagaren, säger Karl Melin, pressekreterare vid Säkerhetspolisen. 

LÄS OCKSÅ: Här är männen som häktats för bombdåden

GP söker åklagaren Mats Ljungqvist för en kommentar gällande de nya misstankarna. 

Polisen i region Väst uppger att man inte har någon information att lämna i ärendet. 

– Den här utredningen sköts av Säpo, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Kan komma att utredas som terrorbrott 

Misstankarna i utredningen rör sig alltså i nuläget om allmänfarlig ödeläggelse och försök därtill. 

Mats Ljungqvist har dock tidigare sagt att rubriceringarna kan komma att förändras. 

Ljungqvist utesluter inte att han under den fortsatta förundersökningen kan komma att uppgradera brottsligheten till terrorbrott.

– Det är inte alls omöjligt att vi att ni hamnar där så småningom. Det man kan fundera på är om de här händelserna möjligen uppfyller kraven för ett terrorbrott, helt enkelt. Men det är för tidigt att spekulera kring nu, har Mats Ljungqvist tidigare sagt till GP. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.