Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det spektaulära ingripandet i närheten av Odinsgatan stoppade mordförberedelsen (t.v). Den huvudmisstänkte 20-åringen efter en shoppingtur på NK, dagen efter Guldhedsmordet (t.h) Bild: Polisen

Två mord och en mordförberedelse – så blev domen mot de 14 ungdomarna

Två mord och en mordförberedelse, delvis samma misstänkta, snarlika tillvägagångssätt, påstått inhyrda torpeder och inte minst unga tonårstjejer inblandade.
Nu har domen fallit efter vårens stora trippelrättegång.

Åklagarsidan lyckades få de tre ärendena under samma domstolsförhandling.

Målsättningen var förstås att för tingsrätten visa på samband och mönster, att visa på hur grov organiserad brottslighet arbetar tillsammans – oavsett stadsdels- eller kommungränser.

Koppling till B-falangen

Den 20 maj i fjol mördades en 32-årig man på Syster Estrids gata på Guldheden. Han satt i sin bil när gärningsmannen tömde magasinet på ett automatvapen rakt in i kupén.

Offret hade kopplingar till den så kallade B-falangen i gängkonflikternas Biskopsgården.

LÄS MER: Guldhedsmordet: Fem inför rätta – varav tre unga tjejer

Under hans bil påträffades i efterhand en gps-puck, så förövarna hade inte haft några problem med att exakt fastställa var han befann sig.

Utredarna utgick från att dödsskjutningen beställts av personer som har intressen i A-falangen.

Liknande på Lidingö

Ett liknande scenario utspelade sig en knapp månad senare på Lidingö. En 57-årig byggföretagare från Mölndal sköts till döds utanför sin bostad. Även där var en grupp med ungdomar involverad.

En person grips av polisen på Lidingöbron efter mordet några minuter tidigare på Lidingö. . Bild: Fredrik Persson/TT

Det hyrdes hotellrum, det planerades, det fixades vapen, det brändes bilar och det betalades ut pengar.

LÄS MER: Byggföretagare från Mölndal – offer för beställningsmord

Under den tredje delen av målet misstänker polis och åklagare att delar av samma konstellation återvänt till Göteborg för att ta livet av ytterligare en person i B-falangen, samt dennes pappa.

Mordförberedelsen stoppades i sista stund, genom ett massivt polistillslag i närheten av Odinsplatsen i centrala stan.

LÄS MER: Misstanken: Torpeder anlitades för att mörda pappa och son – stoppades av polisen

En man i alla ärenden

Sammanlagt 14 personer har åtalats i de tre fallen. En av dem, en 20-årig man från Järfälla, figurerar i samtliga tre utredningar.

En ung kille från Spånga, vid brottstillfällena endast 17 år, har stått inför rätta i två av ärendena, bland annat som utpekad mördare på Lidingö.

Det mest udda inslaget i förundersökningarna har varit det faktum att unga tonårstjejer använts för att transportera bort vapen, kläder och andra föremål som använts vid dåden.

Fällande och friande domar

På måndagen meddelades domen vid Göteborgs tingsrätt i de tre ärendena:

20-åringen från Järfälla döms bland annat till fängelse i 14 år för mord på Guldheden och medhjälp till mord på Lidingö.

Tingsrätten motiverar valet av påföljd: "Tingsrätten har ansett att båda morden är sådana att påföljden för en person som fyllt 21 år ska bestämmas till livstids fängelse. För gärningsmän under 21 år finns dock regler för att de inte får dömas till livstids fängelse och även regler om ungdomsrabatt på påföljder, något som tingsrätten tillämpat i detta mål".

20-åringen döms mot sitt nekande.

20-åringens flickvän döms för mordet på Guldheden till sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Den 18-årige skytten vid Lidingödådet döms till sluten ungdomsvård i fyra år för mord, bland annat.

En 23-åring döms till fängelse på livstid för att tillsammans och i samförstånd ha begått mordet på Lidingö på uppdrag tillsammans med 18-åringen.

Rörande den misstänkta mordförberedelsen frias samtliga åtalade i denna del då rätten anser att bevisningen inte var tillräcklig.

– När det gäller förberedelsebrott är det svårt att styrka, konstaterar kammaråklagare Stefan Lind som ansvarade för just denna del.

Han är inte förvånad över domen med tanke på att de flesta släpptes ur häktet under våren.

– Såsom jag ser det är det möjligt att ett överklagande kan komma i någon del, säger Stefan Lind.

Mer om hur de 14 ungdomarna döms finns i faktarutan nedan.

Anser att han kunde ha dömts

Under den flera månader långa rättegången släpptes flera av de misstänkta. I nuläget är fem personer kvar i häktet.

En av dem som släpptes var den 20-årige man som anklagades för anstiftan till Guldhedsmordet. Ett brott han nu frias för eftersom rätten anser att det inte är tillräckligt bevisat att han förmått de två dömda att utföra mordet. Man anser dock att det finns en rad besvärande omständigheter mot honom.

– Jag tycker att det i huvudsak är en bra dom. Det som jag reagerar på rör den person som vi bedömt som anstiftare för där är det som att tingsrätten nästan skriver att han skulle kunna vara medhjälpare men att han inte är åtalad för det men jag menar att gärningsbeskrivningen omfattar medhjälp, säger kammaråklagare Linda Wiking som ansvarat för utredningen efter mordet på Guldheden.

Hon fortsätter:

– Jag menar att man hade kunnat döma honom för medhjälp om man inte bedömer honom som anstiftare även om jag tycker att han är att anse som anstiftare.

Greps efter ny skjutning

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att mordet i Guldheden "var ett led i en pågående konflikt mellan två kriminella grupperingar i Biskopsgården, Göteborg". Offret tillhörde den så kallade B-falangen medan 20-åringen tillhör den andre.

Mannen häktades dock på nytt i helgen. Nu som misstänkt för medhjälp till mordförsök mot en 21-årig man i B-falangen. Den attacken skedde 5 maj i år på Ekebergsgatan i Brämaregården.

Skytten missade sitt mål, men en kula studsade i en äldre kvinnas lägenhet.

Texten uppdateras.

FAKTA: DE TRE ÄRENDENA

MORDET PÅ GULDHEDEN – 20 MAJ

32-åringen satt i sin bil på Syster Estrids gata på Guldheden i Göteborg när det avlossades flera skott från ett automatvapen mot honom. Han dog på platsen.

Mördarna visste var 32-åringen befann sig. Under en bil som han ofta disponerade hade de placerat en gps-sändare.

32-årigen hade en tydlig relation till folk inom den så kallade B-falangen. Utredarnas teori är att personer i A-falangen betalat för att få mordet utfört.

Fem personer åtalades.

Så här blev domarna efter Guldhedsmordet:

• 20-åringen från Järfälla (åtalad i samtliga tre mål): döms för mordet på Guldheden samt medhjälp till mordet på Lidingö till fängelse i 14 år. Han döms även för två fall av grovt vapenbrott. Han frias dock för förberedelse till mord, två fall av grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen samt våldtäkt mot barn.

• 17-åriga "flickvännen": döms till sluten ungdomsvård i två år och elva månader för mord och grovt vapenbrott.

• 20-årig man: frias för anstiftan av mord eftersom bevisningen inte anses tillräcklig. Han frias även från grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

• 18-årig kvinna: döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, grovt brott till villkorlig dom.

• 18-årig kvinna: döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, grovt brott till skyddstillsyn.

MORDET PÅ LIDINGÖ – 5 JUNI

Den 57-årige byggföretagaren och hans sambo var nästan hemma när den maskerade och beväpnade mannen kom fram till dem och sköt med ett automatvapen.

57-åringen träffades av flera skott men dog inte direkt. När han fallit till marken slogs han till döds med vapnet.

Offret hade nyligen lämnat Västkusten för Lidingö. Han kommer ursprungligen från Mölndal. Åklagaren i målet har sagt att utredningen inte har lett fram till svaret på frågan om varför mannen mördades.

Sju ungdomar stod åtalade.

Så här blev domarna efter Lidingömordet:

• 18-årig man (även åtalad för mordförberedelserna): döms till sluten ungdomsvård i 4 år för mordet på Lidingö men frias för grovt vapenbrott och för mordförberedelserna.

• 23-årig man: döms till fängelse på livstid för mordet.

• 20-åringen från Järfälla (åtalad i samtliga tre mål): döms för mordet på Guldheden samt medhjälp till mordet på Lidingö till fängelse i 14 år. Han döms även för två fall av grovt vapenbrott. Han frias dock för förberedelse till mord, två fall av grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen samt våldtäkt mot barn.

• 18-årig man: döms till fängelse i fyra år och tio månader för medhjälp till mord.

• 21-årig man: döms till fängelse i sju år och fyra månader till medhjälp till mord.

• 18-årig kvinna: döms för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och två månader men frias för medhjälp till mord.

• 18-årig kvinna: döms för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och tre månader men frias för medhjälp till mord. Hon döms även för penningtvättsbrott.

MORDFÖRBEREDELSEN PÅ PAPPAN OCH SONEN – 26 JUNI

Civilpolis stoppade en bil nära Odinsplatsen i centrala Göteborg och radade upp de fyra personerna mot en vägg.

I bilen hittades ammunition och en av männen hade en nyckel som gick till en lägenhet i vilken det hittades ett automatvapen och två pistoler.

Teorin är att de fem männen planerade att mörda en pappa i 45-årsåldern och hans son i 20-årsåldern. Detta på uppdrag av personer inom A-falangen.

Sonen har under flera år haft en roll i de blodiga gängkonflikterna i Biskopsgården och tillhör den så kallade B-falangen.

Fem personer stod åtalade.

Så här blev domarna efter mordförberedelserna:

• 20-åringen från Järfälla (åtalad i samtliga tre mål): döms för mordet på Guldheden samt medhjälp till mordet på Lidingö till fängelse i 14 år. Han döms även för två fall av grovt vapenbrott. Han frias dock för förberedelse till mord, två fall av grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen samt våldtäkt mot barn.

• 18-årig man (även åtalad för Lidingömordet): frias för förberedelse till mord och två fall av grovt vapenbrott men dömd för Lidingömordet samt ett grovt vapenbrott.

• 21-årig man: frias för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

• 19-årig man: frias för mordförberedelse och grovt vapenbrott men fälls för brott mot vapenlagen. Han döms till 100 dagsböter om 50 kronor, det vill säga totalt 5000 kronor.

• 20-årig man: frias för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.