Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Två män lurade 84-åring på bankkort

Vid tretiden på måndagen utsattes en 84-årig man i Guldheden för ett misstänkt bedrägeri i sitt hem.
Två män i munskydd kom på besök och uppgav sig komma från Com Hem för att göra en installation. De bad om mannens bankkort och kod för att ta betalt och försvann sedan från platsen.
– Vi är rädda att han inte är ensam om att drabbas, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Det var vid tretiden som de två männen knackade på hemma hos 84-åringen på Guldheden i Göteborg. De hade ringt innan och uppgett att de skulle göra ett hembesök för en installation från Com Hem.

84-åringen hade inte ont anande lämnat över både bankkort och kod när männen meddelat att installationen skulle kosta 39 kronor, men istället för att något installerades försvann de snabbt från platsen. 84-åringen kunde då kontakta en anhörig som senare hörde av sig till polisen.

De två männen är nu misstänkta för bedrägeri.

– Tyvärr kommer anmälningarna ofta in försent så vi hinner inte till platsen i tid. De som utför de här brotten är ofta mer aktiva vissa perioder. Vi är rädda att han inte är ensam om att drabbas, de kan mycket väl vara aktiva fortfarande, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

”Helt utan samvete”

Bankkortet som de fick med sig spärrades och polisen vet fortfarande inte om bedragarna kunde ta ut några pengar.

– De får ofta mycket pengar med sig, just i det här fallet vet vi inte men de här människorna är helt utan skrupler. De länsar äldre personers livsgärning helt utan samvete, säger Stefan Gustafsson.

Brottet följer enligt polisen ett välkänt mönster för en bedrägerivåg som svept över landet. Bedragarna använder sig av kända företagsnamn för att ta sig in i folks hem, som HSB, bostadsföreningen eller Com Hem.

Uppmanar till uppmärksamhet

– Målet är att man vill komma åt kontokort och bank-id. Det är viktigt att man är uppmärksam eftersom den här typen av brott är farliga hela tiden. Det är en brottstyp som flyttar runt, inte avtar, säger Stefan Gustafsson.

Polisen ska nu inleda förhör med 84-åringen men ofta är det svårt att hitta gärningsmännen.

– De äldre kan ha svårt att redogöra för vad som hände. De är chockade och ibland också sjuka. Nu tar vi uppgifter för en anmälan och uppmanar alla att vara uppmärksamma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.