Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre män har häktats i Danmark efter helgens insats som också innefattade Göteborg. I polishuset på Ernst Fontells plats sitter två män anhållna. Den tredje greps dock aldrig. Bild: Rigspolitiet
Tre män har häktats i Danmark efter helgens insats som också innefattade Göteborg. I polishuset på Ernst Fontells plats sitter två män anhållna. Den tredje greps dock aldrig. Bild: Rigspolitiet

Två män kan utlämnas till Danmark – efter razzia på Ringön

Två män, den ene hemmahörande i Ale kommun och den andre i Småland, sitter fortfarande frihetsberövade efter den stora polisinsatsen i helgen – som gjordes samarbete med dansk polis.
De är bland annat misstänkta för försök till synnerligen grovt vapenbrott.
En tredje man, som också påstods ha varit gripen, hördes bara på platsen och släpptes därefter.

I en koordinerad insats tillsammans med dansk polis greps sammanlagt fem personer. Tre av dem påträffades i lördags på eftermiddagen på en rastplats, söder om staden Skanderborg på Jylland.

Trion anhölls och är nu, enligt danska medier, häktade.

Läs mer: Tre anhål lna i Göteborg efter hemlig insats – tre häktade i Danmark

Tillslag på Ringön

Samtidigt slog polisen i Göteborg till mot en industrilokal på Ringön.

– Där fanns tre män. Två av dem plockades med till polishuset och anhölls senare av åklagare. Den tredje kontrollerades och släpptes. Han hade, såvitt jag förstått, ingenting med saken att göra, säger chefsåklagare Mats Sällström på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Enligt Sällström lämnades häktningsbegäran in mot en av de två männen under måndagen, vilket i så fall innebär förhandling under tisdagen. I det andra fallet väntans framställan under tisdagsförmiddagen.

Danskt case

Ärendets exakt rubricering, vill åklagaren inte berätta:

– Nej, detta är ett case som handläggs av dansk polis. Vi är bara inkopplade när det rör sig om utlämningsförfarandet.

I händelse av att männen häktas kommer de att begäras utlämnade av myndigheter i Danmark. En process som normalt sett går tämligen fort.

Enligt uppgift till GP gäller anklagelserna bland annat försök till synnerligen grovt vapenbrott.

Männen, som fortfarande sitter inlåsta på arresten på Ernst Fontells plats, är båda födda i mitten av 1980-talet. Ingen av dem förekommer i någon större omfattning i belastningsregistret.

Brian Voss Nielsen, polisinspektör vid särskilda utredningar Vest i Danmark, uppgav under helgen för GP att personerna misstänks för "grov internationell kriminalitet", mer information ges inte utöver att det inte ska handla om terroristbrott.

Insatsen beskrivs som hemlig i dansk media.

– Jag kan inte avslöja mer än så, sa Voss Nielsen under lördagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.