Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två döda i brand vid Käringön

Två personer omkom natten mot söndag när en segelbåt totalförstördes i en brand på Käringön. I morgon, måndag, inleder polisen en teknisk undersökning av det bärgade vraket.
Den blågula flaggan vajade på halv stång i aktern på kustbevakningens miljöfartyg KBV 050 när den under söndagseftermiddagen bärgade två kroppar från vraket efter segelbåten.
Det var vid halvtvåtiden, natten mot söndag, som larmet kom om att det brann i en båt som låg förtöjd vid en privat brygga, inom synhåll från gästhamnen. Branden var häftig och Sjöräddningssällskapet, som var först på plats, bogserade ut båten 150 meter till fritt vatten för att undvika att branden ytterligare skulle spridas. Därefter sjönk båten.
Sjöpolis och kustbevakningen från Strömstad spärrade av området, i väntan på bärgning. Senare under eftermiddagen anlände kustbevakningens miljöfartyg, med dykare och kranar för bärgning. Väl på plats gick arbetet väldigt snabbt och smidigt, summerar befälhavaren Jörgen Hansson.
- Det var god sikt i vattnet, vi såg vraket tydligt på fem meters djup. Efter ett första rekognoserande dyk bestämde vi oss för att ta upp kropparna innan vi bärgade båten, säger Jörgen Hansson direkt från KBV 050.
En timme efter fartygets ankomst fördes kropparna av en man och ytterligare en person bort av sjöpolisens båt. Därefter monterade dykare lyftband runt vraket, som sedan kunde lyftas med kran, helt utan problem.
- Det måste ha blivit fruktansvärt varmt i branden. Båten var utbränd ända till vattenlinjen. Det gick knappt att se motorn, berättar Jörgen Hansson.
Många åskådare på land följde kustbevakningens arbete, som dock förhindrade närgångna blickar genom att blockera insyn med sina båtar.
Den privata brygga där segelbåten ensam låg förtöjd, är delvis förkolnad och däck har smält, men vid sjöboden och den intilliggande tomten syns inga spår efter elden, enligt Jörgen Hansson.
Vad som orsakade branden vet man inte, men troligen fanns ingen gasol ombord, fastslog man i samband med bärgningsarbetet.
Segelbåten, en Albin Cirrus på 7,60 meter, förs under söndagskvällen till Tångudden i Göteborg där en teknisk undersökning genomförs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.