Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regionens barnmorskemottagningar i Majorna och Torslanda kan komma att stängas för att spara pengar.
Regionens barnmorskemottagningar i Majorna och Torslanda kan komma att stängas för att spara pengar. "Det är för att de är små. Många patienter i Majorna väljer också att gå på andra mottagningar. Det är en mottagning som vi uppfattar inte är så attraktiv", säger regionområdeschef Maria Gjertsen. Bild: Lise Åserud/NTB Scanpix

Två barnmorskemottagningar i Göteborg kan läggas ner

Barnmorskemottagningarna i Majorna och Torslanda kan komma att stänga. Efter sparkrav kan regionen komma att satsa på färre och större mottagningar istället.
– Det handlar om att skapa större, robusta enheter som inte blir så sårbara om någon är sjuk, säger regionområdeschef Maria Gjertsen.

Göteborgs mödravård har fått minskade intäkter 2020, enligt Västra Götalandsregionens vårdöverenskommelse. Därför har man nu gjort en översyn kring hur kostnaderna ska minska. Enligt ett förslag kan det få till följd att regionens barnmorskemottagningar i Majorna och Torslanda tvingas stänga. Något som Göteborg Direkt var först med att rapportera.

– Vi behöver se vad vi kan spara in på. Fasta kostnader och hyror är en sådan del, säger Maria Gjertsen, som är regionområdeschef för barnmorskemottagningarna.

Tanken är att satsa på färre men större mottagningar. Att just Majorna och Torslanda pekas ut beror på att de är relativt små, med färre patienter än de andra.

– Det handlar om att skapa större, robusta enheter som inte blir så sårbara om någon är sjuk. Det är inte heller lika hög tillgänglighet på de som är mindre. Med större mottagningar kan vi också förlänga öppettiderna. Målet är hela tiden att fortsätta erbjuda invånarna en bra och tillgänglig vård.

LÄS MER: Finska greppet har minskat förlossningsskadorna kraftigt

Oklart när beslut kommer

Maria Gjertsen påpekar att det endast handlar om ett förslag och att ingenting är beslutat. Under den närmaste tiden kommer en dialog att föras med hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg. När en eventuell stängning kan bli av kan hon inte svara på.

– Vi behöver först veta hur besluten blir innan vi kan planera det, säger hon och berättar att de patienter som är listade i Majorna eller Torslanda i god tid kommer att hänvisas till andra mottagningar.

Många kvinnor har tät kontakt med barnmorskemottagningarna i samband med sin graviditet. Där genomförs övervakning och kontroller – men också preventivmedelsrådgivning och förskrivning. De tar också cellprover på alla kvinnor från 23 års ålder.

Regionen har i dag 18 barnmorskemottagningar i Göteborg. Det finns också ett antal privata alternativ.

LÄS MER: "Kvinnor ska våga prata om sina förlossningsskador"

FAKTA: Regionens 18 barnmorskemottagningar i Göteborg

Angered, Askim, Backa, Bergsjön, Biskopsgården, Brämaregården, Eriksberg, Frölunda, Frölunda Torg, Gamlestadstorget, Gibraltargatan, Kungshöjd, Kärra, Linnéstaden, Majorna, Munkebäck, Torslanda, Tuve.

Intäkter 2019:

147,1 miljoner kronor

Intäkter 2020:

141,5 miljoner kronor (-5,5 miljoner kronor)

Källa: Västra Götalandsregionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.