Arkivbild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Arkivbild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bild: Adam Ihse/TT

Två av hundra flygresenärer på Landvetter hade corona

Sedan en månad tillbaka erbjuder Västra Götalandsregionen drop-in-testning för covid-19 på Landvetter – en viktig del i fånga upp potentiella smittspridare.
– Hittills har ungefär två procent av resenärerna varit covidpositiva och det handlar då om personer som just har suttit timtals på ett flygplan med andra resenärer, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall till VGRfokus.

ANNONS
|

Sedan 15 mars kan folkbokförda i Västra Götaland som anländer från utrikesresor till Landvetters flygplats testa sig kostnadsfritt för covid-19 i väntan på sitt bagage.

Nu skriver VGRfokus, regionens egna kanal för regionövergripande nyheter, att den första månaden gett positiva resultat och att man ser över att kunna förlänga möjligheten.

– Vi började försiktigt och det har flutit på bra. Vi ser att resenärer börjar få upp ögonen för hur smidigt det är att provta sig medan man väntar på bagaget, men det är långt ifrån alla som väljer att utnyttja möjligheten. Vecka 14 tog vi över 460 prover och det ökar stadigt, säger provtagningssamordnare Per Sikora till VGRfokus.

ANNONS

LÄS MER:Drop in-tester för covid på Landvetter

LÄS MER:Flera fransmän fast på Landvetter – trots giltigt PCR-test

”Två procent av resenärerna har varit covidpositiva”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att inresande till Sverige provtar sig dagen för hemkomst och ytterligare en gång efter fem dagar.

Provtagningsstationen på Landvetter har gett regionen och Smittskydd Västra Götaland ett verktyg för att fånga upp potentiella smittspridare, och kommer att stå kvar till 31 maj.

– Hittills har ungefär två procent av resenärerna varit covidpositiva och det handlar då om personer som just har suttit timtals på ett flygplan med andra resenärer. Detta understryker vikten av att alla tar sitt ansvar och testar sig omedelbart vid hemkomst. Det förbättrar betydligt våra möjligheter att upptäcka smittan och förhindra att den sprids vidare, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Stationen kommer att vara öppen alla dagar mellan klockan 08:00-23:00.

LÄS MER:Beskedet: Då reser flygbolaget från Göteborg igen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS