Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tutande asfaltsläggare stör

I måndagskväll vid tiotiden anlände asfaltsläggarna till Lergöksgatan i Västra Frölunda. Sedan dess har Mikael Garderud och hans flickvän knappt fått en blund.

Två nätter i rad har Michael Garderud och hans flickvän Victoria Baumann hållits vakna av ihärdigt tutande asfaltsläggare utanför fönstret.

Flera fordon arbetar just nu med att fräsa och lägga på ny asfalt i rondellen vid Lergöksgatan. Enligt Mikael tutar ett arbetsfordon till ett annat med täta mellanrum, från klockan tio till två på natten. Han tror att det ena fordonet signalerar till det andra när det är dags att flytta sig.

- De håller på till långt in på småtimmarna. Det är helt omöjligt att sova, säger han.

- Dessutom känns det väldigt onödigt att tuta. De borde väl kunna kommunicera med varandra på något annat sätt? Som att blinka, eller använda kommunikationsradio, säger han.

Lars Johansson, platschef på Svevia som utför asfaltsbeläggningen åt kommunen, beror de höga tutningarna på det faktum att man arbetar i en rondell.

- Det gör att sikten för lastbilen är väldigt dålig och då måste man signalera till föraren, säger han.

Han har varit i kontakt med arbetarna som utför asfaltsbeläggningen och säger att deras uppfattning inte är att de tutat med så täta mellanrum som Michael Garderud och hans sambo upplevt.

- Men jag förstår att det är störande och jag beklagar verkligen. Vi får se över om vi kan hitta något annat sätt att arbeta, säger han.

Oavsett vilket kan de boende omkring Lergöksgatan andas ut för den här gången. Nu är asfalten fräst och det återstår bara att lägga ny asfalt, något som inte kräver att fordonen kommunicerar med tutningar.

- Det arbetet pågår onsdag natt och torsdag kväll, sedan ska det vara klart, säger Lars Johansson.

Under hösten läggs ny asfalt på ett fyrtiotal flera platser runt om i Göteborg. Bland annat på Andra Långgatan, Nobelgatan och Lergöksgatan.

Enligt Åke Sandin, planeringsledare på trafikkontoret måste arbetet i vissa fall ske nattetid.

- På en sådan plats som rondellen vid Lergöksgatan måste man arbeta på natten. Både för dem som arbetars skull, och för dem som ska fram på vägen. Det skulle bli för stora störningar om man utförde arbetet på dagtid, säger han.

- Sedan får man komma ihåg att det händer en gång var femtonde år, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.