Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hunden Emma smet från sitt jourhem. Tusentals letade efter henne i månader. Men under nyårsafton dog den folkskygga hunden Bild: Privat
Hunden Emma smet från sitt jourhem. Tusentals letade efter henne i månader. Men under nyårsafton dog den folkskygga hunden Bild: Privat

Tusentals letade efter hunden Emma – dog efter nyår

Barbara Lindell hade hand om hunden Emma i väntan på att hon skulle få ny ägare – men i oktober så rymde hon under en promenad i Göteborg. Tusentals människor har engagerat sig för att hitta den människorädda hunden. Men efter nyår kom beskedet: Emma hade blivit påkörd och dött.

Den treåriga hunden Emma kom från svåra förhållanden när hon blev en del av göteborgaren Barbara Lindells liv. Hos Barbara blev Emma jourhemsplacerad i väntan på få nya ägare. Men en dag så slet hon sig från en promenad och försvann.

LÄS MER: Hunden Emma på rymmen i centrala Göteborg

– Hon har förmodligen blivit slagen tidigare och blivit otroligt rädd för människor. Hon hade gjort vissa framsteg under de 20 dagar hon var med mig. Men när kopplet gick sönder så stack hon iväg, säger Barbara Lindell.

Det här var i oktober förra året. Barbara Lindell, som är van vid att tidigare ha letat efter bortsprungna hundar, började kontakta människor för att få hjälp. Tusentals personer hjälpte till för att följa hunden runt om i centrala staden. Men alla infångningsförsök misslyckades. Och efter nyår fick Barbara det fruktansvärda beskedet – Emma hade blivit påkörd och dog, vilket P4 Göteborg var först med att berätta.

– Vi har ju lyckats följa henne under en tid och det är ju en smart hund. Hon har gått över vägar förr. Men under nyår hade hon förmodligen panik. Och sprang iväg från fyrverkerierna, säger Barbara Lindell.

Skrämd av fyrverkerier

Hennes teori är att fyrverkerierna under nyårsafton skrämt slag på henne. Sedan hade hon sprungit över en väg och blivit påkörd av en bilist som sedan försvunnit från platsen. Först timmar senare stannade någon till och undersökte vad det var som låg på vägen.

– När jag fick reda på vad som hade hänt ville jag först inte tro på det. Men omständigheterna stämde överens med vart man senast sett Emma. Och när polisen kom med henne bröt jag bara ihop, säger Barbara Lindell.

Och trots att Emma tragiskt gick bort på nyårsnatten försöker Barbara fokusera på det som hon lämnat efter sig. Tusentals människor som under hösten 2018 enades för att lyckas rädda ett liv.

Var på väg hem

– Det var så många som engagerade sig och ringde in när de sett Emma gå omkring i olika delar av Göteborg. Så många som hjälpte till på olika sätt. Människor som kanske annars aldrig hade träffat varandra. Jag är så tacksam för det, säger hon.

För det var flera gånger som Emma var nära att infångas. Men på grund av att hon var så rädd för människor så lyckades man aldrig komma nära henne. Men Barbara Lindell är övertygad om att hon hade kunnat infångas till slut, om det inte vore för nyårsafton.

– Det tragiska är att hon hade börjat röra sig nära sitt hem igen. Och hade det inte varit för fyrverkerierna hade hon kanske varit hemma nu. Jag önskar bara att människor tänker sig lite för när det gäller fyrverkerier. Det är många djur som far illa av smällarna, säger Barbara Lindell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.