Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals honungsbin på rymmen

Någon biodlare i centrala Göteborg måste sakna några tusen honungsbin. På torsdagseftermiddagen kunde man se rymmarna som mellanlandat på en husvägg vid Schillerska gymnasiet.

På en husvägg vid Schillerska gymnasiet satt vid 18-tiden tusentals honungsbin som rymt från sin ägare. Klungan med bin fascinerade många göteborgare som passerade den under aftonen.

– När bisamhället blivit för stort, eller att den gamla drottningen vill dra iväg för att en ny drottning är på väg in, som är den gamlas dotter, drar den gamla iväg och då följer andra bin med, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Han berättar att den gamla drottningen behöver då ett nytt samhälle och boende. Innan hon och hennes medföljande bin hittat en ny boplats, så mellanlandar de så här. Hon sitter i klumpen tillsammans med sina bin. Men alla är inte där, utan ett gäng har dragit iväg för att leta efter en ny boplats.

LÄS MER: Tre meter stora småkryp på Universeum

Hur länge bina mellanlandar så här är olika menar han, ibland stannar de några timmar, ibland något dygn.

">
Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex säger att en biodlare i centrala Göteborg måste sakna tusentals bin. Bild: Anticimex
Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex säger att en biodlare i centrala Göteborg måste sakna tusentals bin. Bild: Anticimex

Bin upphittade i Vasastan

Thomas Persson Vinnersten berättar att det är en biodlare inte långt ifrån där de mellanlandat som äger dem, och som bör sakna dem. Och som vill ha tillbaka dem.

– Tusentals bin återfås mot beskrivning kanske, säger han och skrattar.

När de nu ska ha en ny boplats, hoppas han att de inte bygger bo i en skorsten, vilket inte vore omöjligt.

– Bina odlar honungskakor på sikt, då blir det problem för de boende att de täpper till skorstenen.

Vad är dessa bins uppgift?

– Förutom att tillverka honung hjälper de till med pollineringen så vi får frukt, grödor och blommor. Så vi måste vara rädda om bina.

Så finns det någon biodlare i centrala stan som saknar sina bin, är ett tips att titta efter dem i Vasastan.

LÄS MER: Trynfisk hittad i Gullmarsfjorden

LÄS MER: Babyboom bland aporna på Universeum

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.