Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Tusentals firade midsommar i Trädgårdsföreningen

Kön för att köpa blommor och ris till midsommarkransen ringlade lång när tusentals vuxna och barn flockades i Trädgårdsföreningen för att klä och pynta midsommarstången. Årets evenemang slog besöksrekord med över 13 000 besökare.

– Det är en fantastisk siffra. Vi har aldrig haft så många besökare och jag är otroligt nöjd, säger evenemangsledaren Zara Blidevik.

Förra året lockade firandet drygt 11 000 besökare medan årets siffra steg till 13 188.

Solen sken och Caroline Ferreira-Ågren och hennes barn Lea, 2,5 år och Joshua, 6 år, skulle aldrig missa midsommarfirandet i Trädgårdsföreningen. I år hade familjen med sig besök från USA.

– Vi är här varje år. Här en sådan härlig stämning och blandning av barn och äldre och de som leder det hela gör det så fint, säger hon.

Firandet öppnade klockan 11.00 på förmiddagen med försäljning av kranstillbehör vid palmhuset där kön fortfarande ringlade lång en timma senare. Fanny Sävenek och hennes kollegor Alexandra Berger och Frida Zandén hoppades att blommorna skulle räcka till alla.

– Det här är alltid lika populärt och förra året sålde vi blommor till över 400 kransar för 40 kronor styck, berättar Fanny Sävenek.

En av alla som köade var Maria Linderoth och hennes barn Nathalie, 8 år och Philip, 3 år, med sällskap av mormor Susu Boustani.

– Här är så grönt, rent och fint, säger hon.

– Och alla olika sorters människor, tillägger Maria Linderoth.

Vid 12-tiden var det dags att klä midsommarstången under ledning av Carola Lindblom som instruerade under arbetets gång, via en mikrofon och på både svenska och engelska – och allt gick som en dans den här gången också.

– Fast så här fin har stången nog aldrig varit tidigare, konstaterade hon.

Klockan 13.00 dansade Göteborgs nationaldanssällskap runt midsommarstången. En av dansarna var Lennart Thorson.

– Under dansen gäller det att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och vi har faktiskt legat i hårdträning hela våren, säger han.

Han började dansa folkdans av en slump för 15 år sedan efter att ha hamnat på en logdans mitt i natten på en festival i Ångermanland.

– Jag tyckte det var så roligt och fastnade, säger han.

Vid halv två var det dags för övriga besökare att dansa kring stången och evenemangsledaren Zara Blidevik kunde räkna till 7 521 besökare hittills.

– Firandet i Trädgårdsföreningen är ett fantastiskt evenemang men ganska kort och handlar främst om att visa barnen hur ett traditionellt midsommarfirande går till innan de åker till sina släktingar. Hotellen brukar också hänvisa sina gäster till oss, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.