Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tusentals cyklister intar Göteborg

Under fredagskvällen drog den årliga cykeltävlingen Göteborgsgirot igång med en tävling för hundratals elitcyklister mitt på Avenyn. Men det är under lördagen folkfesten drar igång på riktigt - då ska tusentals motionscyklister cykla i och runt Göteborg.

För femte året i rad arrangeras Göteborgsgirot, ett cykellopp som är tänkt att binda samman Göteborg och alla cykelintresserade. 2012 föddes idén och redan första året hade man 4 000 deltagare. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under fredagskvällen startade cykelfesten med en Grand Prix-tävling på en 1,1 kilometer lång bana mitt i centrala Göteborg där omkring hundra elitcyklister tävlade mot varandra under 50 minuter. Danska Cecilie Uttrup anses vara bland världens absolut främsta i hennes ålder, och det var hon som blev vinnaren i damernas tävling. 

Med en seger och det här vädret måste du fått ett bra förstaintryck?

– Ja verkligen! All publik var fantastisk och Göteborg är verkligen jättefint med vattnet och spårvagnarna.

Även vinnaren på herrarnas sida, Jacob Wihk, var imponerad av arrangemanget.

– Det är mitt i staden och publikvänligt, fler sådana här tävlingar till cyklingen, säger Jacob Wihk från Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Cykliststjärnans hyllning: "En fantastisk stad"

Tusentals deltagare

Över 6000 personer har anmält sig till årets lopp - och vädergudarna ser ut att vara på cyklisternas sida. Sol och cirka 20 grader väntas under lördagen. Ett väder som är perfekt för att cykla i och runt Göteborg i de olika loppen som arrangeras.

– Det jag gillar mest med Göteborgsgirot är just att det är ett stadsgiro, säger Jim Berg, elitcyklist och ambassadör för Göteborgsgirot, som GP tidigare har intervjuat.

– Det är faktiskt något som är ganska ovanligt och lite annorlunda, men på ett positivt sätt. Man cyklar runt stan, man cyklar i stan, och man har både start och mål mitt inne i stan. På många andra lopp så är man antingen i jättesmå städer, mitt ute på en åker eller mitt ute i skogen. Här är man mitt i en stor stad och kör, och det är den absolut häftigaste delen i det hela, säger Jim Berg.

Flera olika lopp

Göteborgsgirot består av en rad olika lopp. På lördagen fortsätter tävlingarna och då med ett landsvägslopp på 140 kilometer som är öppet för både elit och motionär, halvgirot på 35 kilometer och de 70 kilometer långa Stadsgirot för motionärer. För de små finns ett lopp på 5 kilometer och föredrar man skog och grova däck före snabbcyklad asfalt finns också det 50 kilometer långa mountainbikeloppet Bra Bil XC MTB.

Påverkar trafiken

Eftersom de olika loppen hålls i flera delar av staden påverkas bil-, cykel- och kollektivtrafik, enligt Trafikkontoret. Under fredagskvällen stängs området kring Avenyn av för trafik mellan klockan 17 och 20.

Under lördagen, då de flesta tävlingarna hålls, påverkas trafiken på flera håll. Stadsgirot och Göteborgsgirot startar under förmiddagen på Heden, som är både start- och målgång. Eftersom loppet går genom hela staden innebär det begränsad framkomlighet längs bansträckningen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.