Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tusentals barn har föräldrar i fängelse

Runt 8 000 barn och ungdomar har en mamma eller pappa i fängelse i Sverige. GP har träffat en av dem som växt upp med en frihetsberövad förälder.
– Det är jobbigt, man känner sig väldigt ensam, säger hon.

Det är några timmar kvar till julfesten som hålls i en av Göteborgs kyrkor. Det är första gången som "Cornelia", som egentligen heter något annat, ska vara volontär vid en av de aktiviteter som anordnas av Solrosen – en verksamhet för barn och unga med frihetsberövade föräldrar eller anhöriga i häkte eller fängelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När hon var yngre satt en av hennes föräldrar i fängelse.

– Att bära på det att ens förälder är frihetsberövad är jobbigt, man känner sig väldigt ensam. Man pratar inte om att man har en förälder i fängelse, säger hon.

Varför inte?

– Det är skambelagt. Precis som man inte pratar om missbruk i familjen så pratar man inte om att en förälder har begått ett brott och sitter i fängelse. Man känner ofta som barn att man själv bär på den skammen fast det är en helt annan person som begått brottet där skammen egentligen ska ligga.

Läs även: Hon vill att andra fånganhöriga ska slippa skammen

8 000 barn med föräldrar i fängelse

Varje år är det ungefär 8 000 barn och ungdomar i Sverige som har minst en förälder i fängelse, enligt Socialstyrelsen. Räknas frivård in uppskattas de vara över 30 000.

En vecka innan jul presenterade myndigheten en kartläggning som bland annat skulle svara på hur stödet för barn med föräldrar i fängelse ser ut. Bristfälligt, var svaret.

Bland annat svarade 79 procent av de tillfrågade kommunerna att de inte har några specifika insatser för barnen. En del kommuner samarbetar med organisationer som BUFFF, Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse, och Solrosen. Men de finns inte i hela Sverige.

Tillbaka som volontär

När Cornelia var liten gick hon på samtal hos Solrosen och umgicks med andra barn i verksamheten. Tillsammans träffades de i stödgrupper, åkte på läger och gick på julfest.

– Det var väldigt skönt att kunna umgås med andra barn som hade det likadant, att ha känslan av att den här personen förstår nog hur jag känner.

Och nu, flera år senare, är hon tillbaka hos organisationen som volontär. Hennes uppdrag under festen blir att ta hand om pysselstationen.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag minns att jag älskade att pyssla på julfesterna, det var höjdpunkten. För mig var det en av de få gångerna som bara gav glädje. Man glömde allt annat. Det vill jag kunna ge barnen i dag, säger hon.

"De kan känna sig svikna av sin förälder"

Solrosen drivs av Göteborgs Räddningsmission i samverkan med Erikshjälpen och finns i Göteborg och Borås.

Personalen jobbar med barn i alla åldrar, små barn men även tonåringar och unga vuxna, som har föräldrar eller anhöriga som är eller har varit frihetsberövade. I dag har de runt 200 barn i verksamheten.

– Många går och bär på en hemlighet och håller det inom familjen. Det kan bli väldigt tungt för ett barn, säger Anna Ekberg, familjepedagog på Solrosen.

De pratar med barn och unga i stödsamtal, de pysslar, spelar musik och anordnar träffar så barnen kan umgås med varandra.

– Många gånger har barnen ganska motstridiga känslor. Det kan känna sig besvikna och svikna av sin förälder, men samtidigt längta efter och älska dem. Vi hjälper dem att rymma de känslorna, säger Line Fuchs, verksamhetsledare.

Ska man berätta?

Personalen träffar även föräldrarna på häktet och anstalt och föräldrarna som finns på utsidan.

Ofta får de frågan om man verkligen ska berätta för barnet vad som har hänt.

Line Fuchs och Anna Ekberg säger att många föräldrar väljer att säga att den andra föräldern jobbar utomlands. Men de brukar rekommendera att man ger rätt och riktig information om var föräldern befinner sig och om brottet, anpassat efter barnets ålder.

– Ganska små barn har bra koll på att det finns regler i vårt samhälle, att det finns rätt och fel och om vuxna gör något man inte får kan man hamna i fängelse. Det kan vara svårt att förstå vissa brott fullt ut och då får man prata med barnet på barnets nivå, säger Line Fuchs.

Besöken på fängelset

Alla anstalter i Sverige ska ha ett barnombud som är särskilt utbildade på barns behov. När de hälsar på sina föräldrar i fängelset ska de kunna träffas i ett barnanpassat rum eller lägenhetsliknande utrymmen där man kan umgås, ha något att sysselsätta sig med som leksaker och kanske laga mat ihop.

Men kontakten mellan en frihetsberövad förälder och deras barn kan se olika ut.

– Det är beroende på behovet. Vi gör en bedömning utifrån säkerhet och utifrån barnets behov. Om det inte finns några hinder för barnet att träffa sin förälder så ska vi göra vårt bästa för att man ska ha så mycket kontakt som möjligt, säger Malin Karlsson, senior handläggare på Kriminalvården.

Under speciella omständigheter kan barn även bo med sin förälder i fängelset.

Läs mer: Hon hade med sig sin son in i fängelset

Förra året bodde tio barn, alla under ett år gamla, på anstalter i Sverige under en begränsad period.

Läs mer: Barnen i de svenska fängelserna

Solrosens personal kan i vissa fall följa med barn som ska besöka sina föräldrar i fängelset. De betonar att det är viktigt att barnen informeras om hur ett besök går till och hur deras förälder har det.

– För barn kan det vara viktigt att veta om pappa eller mamma har en kudde eller om de får mat i fängelset – de blir lugna av information, säger Anna Ekberg, familjepedagog.

"Att ha förälder i fängelse ingen trend"

För Cornelia var kontinuerliga besök och samtal en källa för just lugn under tiden hennes förälder var i fängelse.

– Det var ett enormt stöd och en trygghet för mig när jag var liten. När ens förälder hamnar i fängelse är det någon som försvinner från ens liv, då var Solrosen så viktig för de var där hela tiden, säger hon.

Om Socialstyrelsens kartläggning kommer att leda till faktiska åtgärder är oklart. Men Cornelia hoppas nu att barn med frihetsberövade föräldrar kan få stödet de behöver.

– Solrosen är en frivillig organisation men var är de myndigheter eller organisationer som staten borde skaffa? Att ha förälder i fängelse är inte en trend. Det är något som pågår hela tiden och kommer inte försvinna. Det är bättre att ta tag i problemet nu än att bara blunda för det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.