Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Tusental i demonstration i Göteborg mot kriget i Ukraina

Omkring 1 000 personer samlades under lördagseftermiddagen i centrala Göteborg för att demonstrera mot kriget i Ukraina. I gemensam trupp gick de från Götaplatsen till ryska konsulatet, och med sig hade de hundratals flaggor och plakat med budskapet.
— Vi gör det just för att det är krig, vi måste säga att vi är emot det, säger Julia Grell, en av medarrangörerna till demonstrationen.

Klockan 15 på lördagseftermiddagen samlades ett tusental personer vid Poseidon på Götaplatsen för att gemensamt gå mot det ryska konsulatet på Sankt Sigfridsgatan i protest mot kriget i Ukraina.

Många av de som samlas berättar att de antingen har familj, släkt och vänner kvar i Ukraina, eller är där för att visa solidaritet med landet.

— Varför vill Putin ha mer land när han har världens största land?, frågar ett barn på plats på demonstrationen.

”En grupp människor som aldrig träffats förr”

Julia Grell, som själv är från Ukraina, är en av fyra arrangörer till lördagens manifestation.

– Vi är en grupp människor som aldrig träffats förr. Vi lärde känna varandra första krigsdagen. Vi står utanför konsulatet varje kväll, även om jag är trött och min familj är trött. Vi gör det just för att det är krig, vi måste säga att vi är emot det, säger hon.

Julia Grell bor i Göteborg, men har själv stora delar av sin familj kvar i Ukraina.

– Varje natt blir de beskjutna uppifrån, och då måste de fly ner i skyddsrummet. Min mamma är 73 och hon måste fly. Och när de blir beskjutna så stängs värmen av. Det är iskallt, det är minus 20 grader där nu.

Demonstrationer varje helg

Sedan invasionen inleddes har flera demonstrationer i såväl större som mindre skala hållits runtom i både Göteborg och i Sverige. Julia Grell har tillsammans med sina medarrangörer beviljats tillstånd för demonstrationer fyra lördagar framåt:

– Men jag hoppas verkligen att det inte ska behövas. Men behövs det så står vi där, säger Julia Grell.

Med sig till demonstrationen hade många ukrainska flaggor och plakat med budskap som ”Close the sky over Ukraine” och ”Stop Putin”, och tillsammans skanderar de ”Stoppa kriget”, ”Stoppa Putin” och ”Internationell solidaritet, stötta Ukrainas suveränitet”.

– Jag tror att tillsammans så kan vi höja det ukrainska folkets moral och ge de stöd och hopp att fortsätta kämpa, säger Anastasiia Matrosova, en av alla de flyktingar som kommit från Ukraina till Göteborg under de senaste veckorna, i ett tal till demonstranterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.