Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusen bostäder viks för unga

Han sökte 100 lägenheter innan det ordnade sig, tillfälligt. 23-årige Magnus Edblom är en av många unga i Göteborgs andrahandskarusell.
- Det är djungelns lag. Folk går med på att betala lite mer för att få någonstans att bo överhuvudtaget, säger han.

Han tar emot i sitt tillfälliga hem i Johanneberg. Från balkongen strömmar vårluften in; lägenheten badar i solsken.
- Den här är ju skitfin! Men om jag jämför med den här när jag letar blir jag bortskämd. Det är så jäkla många som söker lägenhet nu.
Magnus Edblom flyttade nyligen från Stockholm för att plugga. Han hyr den lilla ettan i två månader. Om några veckor måste han ut, men som elev på Göteborgs fotoskola, en så kallad KY-utbildning, får han ingen studentlägenhet.

På Boplats Göteborg, kommunens bostadsförmedling, står tusentals före i kön. Han har suttit framför datorn och skärskådat annonser på andrahandsbostäder, lagt upp egna ansökningar och sammanlagt sökt över 100 stycken.
- Det kommer folk från hela landet och går KY-utbildningar, men det är ju så svårt att hitta bostäder.
Att problemet är stort och måste lösas anser även kommunalrådet med ansvar för bostadsfrågor Owe Nilsson (s). I går var han med och lanserade satsningen Ungahem för göteborgare mellan 18 och 29 år.
Fram till 2010 ska 1 000 lägenheter öronmärkas för unga vuxna, framförallt i de kommunala beståndet, men även bland privata fastighetsägare. Bostäderna kommer att finns i hela staden, men det handlar inte främst om nybyggen, enligt Owe Nilsson. För att det ska gå snabbt att genomföra och inte bli för dyrt kommer åtminstone hälften av lägenheterna vara insprängda i det ordinarie beståndet, förklarade han i går under en presskonferens.

"Att bara trixa räcker inte"
- Jag tror inte att ungdomarna bryr sig om det är en gammal eller ny lägenhet man flyttar in i, sade han.
Hård kritik riktas nu från jagvillhabostad.nu, ett "nätverk för unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen".
- I valplattformen 2006 lovande man att 1 000 nya lägenheter skulle byggas, säger Tobias Olsson, verksamhetschef för nätverket. Att bara trixa med de lägenheter som finns räcker inte. Det handlar om att tillföra lägenheter till marknaden. Det är det enda sättet. Eller att få folk att flytta från Göteborg, men det tror jag inte att politikerna vill.

Magnus Edblom ringer ett par dagar efter att vi har setts, då har det äntligen ordnat sig: han har fått ett rum i ett kollektiv i Johanneberg.
- Det verkar ju fixa sig för alla på något sätt, men helst vill man ha en egen lägenhet. Jag har varit inskriven på Boplats i tre månader. Det händer ingenting.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.