Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Turnerande ölfest till Göteborg: "Blir fantastiskt"

Nästa vecka förvandlas Röda Sten i Göteborg till en tysk folkfest där över tusen ölälskare kan samlas för att skåla, äta och dansa. – Lederhosen, dirndls och enliterskannor fyllda med öl, det blir fantastiskt, säger Camilla Weinkouff, bokningsmanager för den turnerande ölfesten. Samtidigt har intresset för öl i Göteborg vuxit enormt de senaste åren, vilket har bidragit till allt fler ölevents.

Under de senaste åren har intresset för öl ökat markant bland svenskarna. Allt fler pubar har poppat upp och det finns mikrobryggerier som aldrig förr. Samtidigt har marknaden för mässor och events om och med öl vuxit allt mer.

På öl- och vinmässan som hölls i mars tidigare i år har intresset för öl ökat så pass mycket att det är öldelen som nu drar flest besökare. Enligt arrangörer beror det på att den stora manliga övervikten har med tradition att göra.

– Män dricker öl och starksprit medan kvinnor jobbar mer med vin. Men vi ser en ökning av kvinnor, framför allt yngre, vilket vi tycker är jättekul. Det är många som är intresserade av craft beer, säger Stanley Wong.

Festen, som kommer att hållas utanför Röda Sten nästa vecka, kommer enligt arrangörerna att förvandlas till "en hel tysk alp-by med hyddor, mat och dryck" med plats för 1200 personer. 

Mer familjevänligt

– På dagen är det mer familjevänligt, som en tysk biergarten med mat, souvenirer och försäljning av traditionella bayerska kläder. På kvällarna kommer vi ha en dj i det stora tältet, då blir det mer av en Oktoberfestkänsla där man kan dansa och skåla tillsammans, säger Camilla Weinkouff. 

Hon har precis kommit från Jönköping där ett liknande event har hållits och är full av intryck. 

– Det var jättemycket folk. Jag fick till och med rycka in som servitris. Man fick nästan dansa runt alla med fullastade ölbrickor för att ta sig fram. Men stämningen var fantastisk. Vi hoppas på samma succé här, säger hon. 

Oktoberfest blir allt populärare

Men det är inte första gången Oktoberfest hålls i Göteborg. Tidigare i höstas hölls oktoberfest på Heden i centrala Göteborg - i augusti månad. Festen lockade tusentals som var sugna på lager och typisk tysk-österrikisk mat. 

En av de som var på plats, och klädd i traditionell lederhosen, var Simon Lindfors från Kungsbacka.

– Jag köpte kläderna i München förra året och skulle gärna åka dit i höst igen, sa Simon Lindfors då till GP och visade upp allt han hade på sig för kvällen: Lederhosen, som är korta hängslebyxor av skinn, den rödvita skjortan, de grova sockarna, de bruna skorna, och så överst, det som man på långt håll ser allra först - den höga, spetsiga, grå filthatten.

Öl från Bayern

Ölet som ska serveras under Oktoberfest på Röda Sten uppges vara bryggt i Bayern. Besökare kan välja mellan lager, veteöl och en mörkare ölsort som beskrivs som något starkare. På matsedeln finns bland annat bratwurst, schnitzel och kringlor.

– Men det bästa av allt kommer bli stämningen. Våra besökare blir alltid nöjda, säger hon. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.