Turbulent år för skolorna

ANNONS
|

Den nystartade friskolan i Kortedala hann bara med fem mer eller mindre kaosartade veckor innan Skolinspektionen tillfälligt stängde skolan. Stängningen blev definitiv efter ett beslut i december 2011.

Den inte så lyckosamma skolstarten för Fredens skola bidrog till att Skolinspektionen från och med i vår har infört etableringskontroll för nya friskolor. Tanken är att redan före skolstart kontrollera att de skolor som etablerar sig har rätt förutsättningar för att komma i gång.

Sommaren 2011 kritiserades en annan friskola, Römosseskolan i Gårdsten, mycket hårt av Skolinspektionen. Där handlade det främst om att vuxna på skolan kränkt eleverna.

Skolinspektionen påtalade att det dessutom hänt att elever som anmält kränkningar till skolans rektor därefter utsatts för repressalier från lärare. Inspektionen godtog efter fler kompletteringar skolans åtgärder och plan för att få ordning på problemen.

ANNONS

Vid närliggande kommunala Gårdstensskolan, som är inne på artonde rektorn på 17 år, diskuteras arbetsmiljöproblem samt att huvuddelen av eleverna de senaste åren gått ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet.

I vår har stadsdelarna Östra Göteborg och Angered inom ramen för Skolinspektionens Göteborgsomfattande tillsyn kritiserats för brister när det gäller att ge alla elever det stöd de behöver. Alla nyanlända elever som behöver det får inte studiehandledning på sitt modersmål.

Men viss hjälp är på väg från Skolverket. I höst drar verket med särskilt kvalificerade handledare igång ett treårigt projekt för att stärka och lyfta elevernas resultat i tre av de mest utsatta kommunala grundskolorna i Göteborg: Bergsjöskolan, Gårdstensskolan och Ryaskolan.

ANNONS