Tullens rekordbeslag: Kokain värt över 100 miljoner kronor

Tullverket har gjort ett av myndighetens största kokainbeslag någonsin i Göteborgs hamn. Tre jutesäckar hade åkt snålskjuts i en vanlig container. När de öppnades hittade tulltjänstemännen 150 kilo kokain värt 120 miljoner kronor.

ANNONS
|

Det var den 15 april som tulltjänstemän i Göteborgs hamn hittade tre jutesäckar i en container. Den hade då kommit från Hamburg. Där hade den tyska hamnpersonalen upptäckt att containern var öppen och förseglade den därför med en tillfällig plombering.

Det var den tillfälliga plomberingen i kombination med att containern hade fraktats från Brasilien som gjorde att tullen fattade misstankar.

I jutesäckarna hittades totalt 150 kilo kokain – i en av dem fanns det kokain med en renhetsgrad på cirka 91-94 procent, skriver Tullverket i ett pressmeddelande. Det ska vara ett av myndighetens största enskilda kokainbeslag någonsin. Narkotikan är värd ungefär 120 miljoner kronor.

ANNONS

Enligt utredningen ska smugglare ha försökt hämta narkotikan när containern stod i Hamburg. Förmodligen blev de avbrutna och lyckades inte.

– Vi misstänker att kokainet egentligen var avsett för narkotikamarknaden på kontinenten men att något gick snett när smugglarna skulle hämta det i hamnen i Hamburg. Istället har kokainet legat kvar i containern som fraktades vidare till Göteborgs hamn där vi hittade det, säger Marcus Carlsson, biträdande enhetschef vid Tullkrim väst.

Enligt Tullverket kallas tillvägagångssättet ”rip-off” (att lura någon) där smugglarna placerar narkotikan närmast containerdörren. Då kan de snabbt hämta lasten innan den riktiga lasten når mottagaren.

LÄS MER:Chef på tullen stängs av efter intern utredning

LÄS MER:Ställde bilen på tullens parkering – får sparken

Ingen misstänkt eller gripen

I containern fanns det, förutom kokainet, så kallad granulat, alltså små korn av gummi eller plast för industritillverkning. Den lasten skulle till ett företag i mellersta Sverige.

– Vi har inga misstankar mot företaget som är mottagare av granulaten, de har varit mycket samarbetsvilliga under Tullverkets utredning, säger Marcus Carlsson.

Ingen är misstänkt eller gripen i ärendet i nuläget, men en förundersökning pågår fortfarande.

LÄS ÄVEN: Narkotikalast stoppades – misstänkta rasade i Encrochat: ”Fiasko”

LÄS MER:Kokain för 10 miljoner smugglades till Göteborg – i goudaost

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS