Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullen ser ett ständigt inflöde

Barbiedrogen är lågprioriterad hos tullverket eftersom den inte är narkotikaklassad. Trots det dyker den med jämna mellanrum upp i deras kontroller.

Varje år beslagtar tullen Melanotan 2, även kallad Barbiedrogen, i sina kontroller. Förra året hittade de 552 stycken färdiga kit med kanyler, vid tolv olika tillfällen.

- Sedan fem-sex år tillbaka har vi beslagtagit det här. Det poppar upp med jämna mellanrum, säger Lars Hansson, nationell specialist på droger hos Tullverket.

Eftersom det inte är ett prioriterat ämne för dem så är det svårt att veta hur vanligt det är.

- Det finns ett missbruk över stora delar av Sverige och precis som andra preparat är det epidemiskt förekommande. Ett exempel var en knarklangare i östra Skåne som listade ut att fanns pengar att tjäna på Melanotan 2 och då blev det vanligt där, säger Lars Hansson.

När preparatet beslagtas i tullen så görs alltid analyser för att se vad det innehåller. De har också sett att det skickats från USA, Ryssland och länder inom EU. Handel med preparatet bryter mot läkemedelslagen men det är svårt att komma åt problemet.

- Bevisbördan är svår. Är det då dessutom ett preparat som inte är klassificerat som narkotika är det inte så prioriterat att gå vidare med det, säger Lars Hansson som också påpekar att Tullverket inom EU inte har befogenhet att handlägga dessa läkemedelsfrågor.

Det läggs inga stora resurser på att stoppa inflödet.

- Vi omhändertar det när vi stöter på det. Vår statistik säger inget om dess faktiska omfattning men jag vet att det är ett relativt stort problem ändå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.