Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Gustavsson dyker i Smithskas kalla vatten.

Tryck på stranden men högsommaren dröjer

Se upp för maneterna, ropar lille Filip Klerdal när Jonas Gustavsson dyker och frustar "25 grader" i Smithskas kalla vatten. Nej, några såna badtemperaturer är inte att vänta närmaste tiden.

Kommande vecka bjuder inte på någon högsommarvärme och svaga vindar i badvikarna, konstaterar Maria Jönsson, jourhavande meteorolog på Foreca.

Filip Klerdal med pappa Daniel spanade efter brännande maneter.

– Vi är från Ostkusten och inte så vana vid maneter, berättade Daniel och lockades i vattnet av sonen, men ingen av dem var imponerad av badtemperaturen.

Jonas Gustavsson och Andreas Skånberg kände inte efter, utan kastade sig i vattnet och simmade ut en bra bit till Per-Ivar Jonsson som tyckte att det var hyggligt varmt i vattnet.

– Underbart, kändes som 25 grader, sa Jonas medan kompisen Andreas trodde mer på 18 grader i vattnet.

Nej, det var långt ifrån högsommarvärme på Smithska udden på lördagen. Visserligen var publikintresset stort med en strid ström av bilar som helt fyllde p-platsen vid 12-snåret. Men uppe på Näsets parkering gapade hundratalet p-platser tomma.

Anita Rönnbäck hittade plats direkt för sin moped och gick för att köpa sommarens första glass, en strawberry delight. Det var inte planerat, hon var bara ute och körde en sväng och så blev det Smithska. Något bad hann hon inte med, Marstrand väntade på kvällen med favoriterna Kim Larsen och Sanne Salomonsen.

Simona Samuelsson i Rosa kiosken sålde dagens första glass och summerar att försäljningen gått bra i veckan. Eftermiddagarna är bäst.

Madelene och Solveigh Borg letade en plats bland klipporna. Bad var kanske aktuellt, men sola skulle de. De känns hyggligt i lä, konstaterade Solveigh som var på Smithska för första gången i livet.

Premiär på Smithska var det också för Gunnar Björneld och Lillemor Hermanson. De satt i en klippskreva och löste korsord på löpande band. Lite hjärngympa innan kaffet och bullarna.

– Fint här, men jag har inte varit här tidigare under mina 27 år i Göteborg, sa Lillemor, som däremot har badat i både Tullingesjön och Kalixälven.

– Och jag har aldrig heller besökt Smithska. Jag var på sjön i 34 år och hann inte, nu fyllde jag 90 år för sex veckor sen, summerar Gunnar.

Uppe vid p-platsen cirklar Jonas Bäckström med sin Volvo för att hitta plats. Han tog en spontansväng för lite solbad på den lediga lördagen, annars jobbar han i veckorna. Nej, bada skulle han inte.

Meteorolog Maria Jönsson på Foreca kan inte utlova något bättre badväder den kommande veckan.

Under söndagen sveper en kallfront ner som drar ner temperaturen till 17-18 grader här på Sveriges framsida. På måndag kan soligare väder ge upp till 20 grader, men varmare än så blir det inte framåt veckan. Inte mycket till badväder vid kusten om vi lägger till en frisk vind under måndag-tisdag med 8-10 meter per sekund och 14-18 i byarna. Visserligen mojnar vinden framåt onsdag. Men, någon högsommarvärme med lätta vindar och temperaturer på över 25 grader lär vi ännu vänta på.

Bild: Bild: Ulf Börjesson
Bild: Bild: Ulf Börjesson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.