Trots ständig värk blev jobbet Lindas räddning

ANNONS
|

– Det är viktigt att inte fastna i sjukdomstänket för då blir det bara värre, säger hon.

Linda Thuresson tar sig fram bland folkvimlet på Avenyn mot uteserveringen där vi stämt träff. Det är svårt att tro att det är en sjuk person som kommer gående. Hon ser ut som vilken frisk och välmående kvinna som helst.

Men inombords pågår ett ständigt krig. Linda Thuresson lider av fibromyalgi, det som också brukar kallas "den osynliga sjukdomen". Nervsystemet är satt ur spel, och varenda dag är en kamp mot smärta, trötthet och stelhet.

– Det känns ungefär som att gå omkring med 20 kilo tegelstenar på axlarna hela tiden. Eftersom det inte syns är det många som tror att man bara klagar, säger Linda, när hon slagit sig ner vid bordet.

ANNONS

– Förr kallades fibromyalgi ofta för kärringsjuka, och det är nästan det som är det värsta, att folk inte förstår. Så jag undviker oftast att prata om det.

"Viktigast är inställningen"

Linda har en bra dag i dag. När det är som värst är hon sängliggande, då smärtan och tröttheten har tagit överhanden. Så dagar som dessa passar hon på att vara ute, njuta av våren och friheten att röra sig som hon vill. Även om det onda alltid finns där. Men efter 23 år som fibromyalgisjuk har hon lärt sig att leva med det.

– Jag hoppas att forskarna hittar ett botemedel i framtiden. Så länge är smärtstillande det enda som gäller, men det hjälper knappt. Det viktigaste är inställningen, att hela tiden försöka tänka positivt. Och så mår jag mycket bättre av att ha ett jobb att gå till på morgonen, säger Linda.

Just nu är hon mellan stolarna på arbetsfronten. Fram tills nyligen drev hon en klädbutik, men den gick i konkurs så nu söker hon nytt jobb. För Linda vill inget hellre än att arbeta. Det gör smärtan från fibromyalgin lättare att bära.

ANNONS

– Jag älskar att jobba, och det psykiska påverkar det fysiska. Ju mer jag kommer ut och gör saker och har en normal vardag, desto mindre tänker jag på sjukdomen och desto bättre mår jag.

Främst kvinnor drabbas

Det är främst kvinnor i medelåldern som drabbas av fibromyalgi, men Linda var bara 16 år när sjukdomen bröt ut hos henne. Då gick hon på livsmedelstekniska linjen på ett gymnasium i Göteborg. Hon minns hur hon en dag stod i skolans kök, och plötsligt kände en stark smärta.

– Jag hade haft värk i ryggen och fötterna ett tag. Sedan var det som att allting exploderade i kroppen, jag hade aldrig känt något liknande i hela mitt liv, berättar Linda.

En molande värk i rygg och fötter, varvat med intensiva smärtattacker, blev dagliga plågor. Efter gymnasiet jobbade hon på ett kafé ett tag, men smärtan förvärrades och till slut blev hon sjukskriven. Men det var först när Linda var 26 år som hon fick diagnosen fibromyalgi. Sjukdomens diffusa karaktär gör den svårupptäckt, och fram tills dess hade läkarna hävdat att hon lidit av psykiska besvär som utbrändhet och depression. Men prognosen var inte ljus. Kronisk smärta, inget botemedel i sikte och en förmodad sjukskrivning resten av livet, var läkarens hårda ord.

ANNONS

– Det var skönt att få rätt diagnos till slut, men det kändes hemskt att höra att det var så illa. Jag ville inget hellre än att börja jobba igen, så efter ett tag bestämde jag mig för att försöka i alla fall.

Linda arbetade en period inom äldreomsorgen, men de tunga lyften förvärrade smärtan och hon tvingades snart att sluta. En guldsmedsbutik blev nästa försök, men där var de små pilliga momenten för ansträngande för axlarna. Samma scenario utspelade sig på en större klädkedja därefter, där de monotona rörelserna med klädupphängningar gjorde arbetsdagarna till en plåga.

– Hur mycket jag än försökte blev det ett misslyckande varje gång. Jag ville inget hellre än att komma ut i arbetslivet, men det var som att jag var fånge i min egen kropp. Jag blev så fruktansvärt ledsen, berättar Linda.

Nytt jobb blev vändpunkt

Det tog lång tid innan hon provade på att ge sig in på arbetsmarknaden igen. Men efter ytterligare några år hemma kände hon att hon hade fått nog. I samma veva sökte en kvinna i bekantskapskretsen personal till sin klädbutik i Kungsbacka. Det blev vändpunkten.

ANNONS

– Jag ringde upp och fick börja redan nästa dag. Eftersom det var en mindre butik gick det mycket bättre än på de ställen som jag hade varit på tidigare. De monotona rörelserna och tunga lyften förkom inte alls i samma utsträckning, utan det var mer variation så det passade mig.

I dag har det gått drygt fyra år sedan Linda började jobba i klädbutiken, och det var det senaste året som hon tog över och drev den i egen regi. För några månader sedan gick den dock i konkurs.

– Det var väldigt sorgligt, jag trivdes så bra i butiken och det gav mig ett rikare liv på många sätt. Det var så härligt att kunna försörja sig själv och känna att man gjorde någonting meningsfullt med sin dag. Men det är tufft att driva klädbutik i en liten stad i dag, så det gick inte längre tyvärr. Men jag ska tillbaka och hitta ett nytt jobb igen, för det har jag gett mig den på, säger Linda och ler.

Hon är ett levande bevis på att det går att arbeta och ha en fungerande vardag, även om man lider av en kronisk sjukdom. Och det är därför som hon vill berätta. För en ökad förståelse och insikt om att ge alla människor en chans. Själv har hon mycket kvar att ge.

ANNONS

– Det är inte lätt att få omvärlden eller arbetsgivare att förstå alla gånger, men man får ta sig själv i kragen och ge sig den på att man kan. Det lönar sig i slutändan. Då står man där som en gladare människa och med en mer positiv syn på livet. Sjukdomen finns alltid där ändå, men den blir lättare att bära med ett lättare sinne.

Linda Bengtsson Thuresson

Ålder: 39

Gör: Arbetssökande, har tidigare drivit egen klädbutik

Bor: Lindome

Familj: Sambo och tre barn

Fakta: Fibromyalgi

Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symptom är utbredd kronisk smärta och trötthet/utmattning.

Till en början trodde man att fibromyalgi handlade om en slags inflammation i musklerna och sjukdomen blev då klassificerad som reumatisk. Forskning har dock visat att fibromyalgi inte är en reumatisk sjukdom, snarare handlar det omen störning i centrala nervsystemet – att det har blivit överkänsligt och skickar förstärkta, och för många, smärtimpulser till hjärnan.

Fibromyalgi utlöses vanligen av smärta, infektion, trauma eller kris. Sjukdomen är långvarig, vanligen livslång, även om den ibland lindras i högre ålder. Detsaknas ännu behandlingar som botar syndromet.

Källa: Fibromyalgiförbundet

Fakta: Internationella fibromyalgidagen

ANNONS

Florence Nightingale hade under sitt liv svår värk som påminde om fibromyalgi. Hennes födelsedag, 12 maj, har utsetts till internationella fibromyalgidagen. Syftet är att uppmärksamma och öka allmänhetens förståelse av fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom.

ANNONS