Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Terje, Pedersen

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trots regnet – fortsatt eldningsförbud

Sedan 22 maj har eldningsförbud gällt i flera kommuner längs västkusten. Räddningstjänsten förtydligar nu att regnet som dragit in över Västra Götaland inte är tillräckligt för att häva förbudet.
– Dessvärre är det inte är tillräckligt med nederbörd för att vi ska kunna säga att faran för bränder i skog och mark är över, säger Erik Cedergårdh, räddningschef i beredskap.

I flera veckor har det varit förbud mot att elda utomhus i bland annat Göteborg, Härryda, Partille, Kungsbacka, Mölndal och Lerum. Detta då torkan gjort det möjligt för gräsbränder att få rejäl spridning i skog och mark.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Nu råder eldningsförbud i Storgöteborg

De göteborgare som tänkte att engångsgrillarna har fritt fram efter de senaste dagarnas regnande har dock fel. Faran är ännu inte över.

– Dessvärre är det inte är tillräckligt med nederbörd för att vi ska kunna säga att faran för bränder i skog och mark är över, säger Erik Cedergårdh, räddningschef i beredskap, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Eldningsförbudet gäller även engångsgrillar

Det är alltså fortfarande förbjudet att elda utomhus, med undantag för klotgrillar på din egen tomt. Engångsgrillar är tillåtna på ej brännbara underlag som till exempel asfalt och sten. Då måste du dock vara noggrann med att använda ställningen som medföljer engångsgrillen.

Eldningsförbudet gäller fortfarande tills vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.