Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På Kungsportsplatsen lockade solen ut göteborgarna. Bild: Anders Ylander
På Kungsportsplatsen lockade solen ut göteborgarna. Bild: Anders Ylander

Trots coronareglerna – allt fler lämnar sina hem

Invånarna i Västra Götaland rör sig mer på kaféer, restauranger och i affärer än tidigare under coronakrisen. Det visar nya siffror från Google.

Reglerna för social distansering gäller fortfarande. Förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer som regeringen införde den 29 mars har ännu inget slutdatum och sommarens alla spelningar på Ullevi och Liseberg är som bekant avbokade sedan länge.

LÄS MER: H&M slutar permittera – 2 500 tillbaka

Men samtidigt har invånarna i Västra Götalands län nu börjat att röra sig mer utanför sina hem än tidigare under pandemin. Det visar nya siffror från Google, som sedan flera år har koll på hur deras drygt två miljarder användare rör sig, bland annat genom att lagra anonym platsdata via karttjänsten Google maps.

LÄS MER: Så stoppar du Google från att spåra din position

Googles senast insamlade data gäller perioden 15-21 maj och visar enligt den öppna nyhetstjänsten Newsworthys sammanställning att västsvenskarna i större utsträckning har börjat återvända till ett mer socialt och aktivt uteliv. Enligt Googles uppgifter var det fler som besökte kaféer, restauranger och affärer i Västra Götaland jämfört med veckan innan, och det är en försiktig ökning som hållit i sig de senaste veckorna.

Fler besöker friluftsområden

Det är dock fortfarande lägre aktivitet än det var innan pandemin. Om man räknar med platser som köpcenter, museum och bibliotek har besöken sjunkit med 21 procent sedan före coronakrisen.

LÄS MER: Forskaren Gabriella Wulff: Så kan Göteborgs handel påverkas av coronakrisen

Googles siffror tyder också på att betydligt färre människor (-36 procent) åkte kollektivt och passerade någon av Västtrafiks knutpunkter under perioden 15-21 maj jämfört med referensperioden i januari–februari.

Men det finns andra delar i samhället som går betydligt bättre. Medan apotek och mataffärer inte har märkt av någon större skillnad alls (+3 procent) har besöken i parker och friluftsområden ökat med hela 413 procent i Västsverige sedan pandemin tog fart på allvar.

Sahlgrenska oroas av utvecklingen

Västsvenskarnas ökade aktivitet ute i samhället fick också Sahlgrenska universitetssjukhuset att slå larm tidigare i veckan.

– Det vi ser är att inläggningarna av patienter med covid-19 har ökat sista veckan, i stället för att minska. Det har blivit en puckel efter att det pågått en minskning av antalet inläggningar en lite längre tid. Det är väldigt oroväckande, berättade Thomas Brezicka, chefläkare på SU.

Brezicka förklarade de ökade inläggningarna med att människor i större grad verkar strunta i Folkhälsomyndighetens restriktioner.

– Saker och ting ser mer normala ut överallt. På vägarna har det blivit väldigt mycket trafik, det är mycket folk i affärer och som rör sig på stan. Det är inte alls samma stämning som när coronan kom. Då var det tomt överallt, nu ser det ut som vanligt igen.

Chefläkaren varnar för att trenden sjukvården har sett den senaste tiden, att smittspridningen inte längre avtar, kan vara början på en väldigt allvar utveckling.

– Det här var en liten bris inför en storm som kan komma i sommar om inte människor gör allt de verkligen kan för att förhindra smittspridning och inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så analyseras Googles data

Google publicerar varje vecka aggregerad och anonymiserad data över hur mycket aktiviteten ökat och minskat på olika typer av platser. Statistik bygger på användare som har platshistorik påslagen och är inte nödvändigtvis helt representativ för hela befolkningen.

Källa: Newsworthy.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.