Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Tropisk värme i anrikt palmhus

Tropisk värme och palmer som växer ända upp till taket. Det kan den som besöker Palmhusets rundvandring få uppleva. – Vi försöker ha 22 till 25 grader varmt året runt, säger Nicholas Delahooke, trädgårdsmästare.

För den som är trött på Göteborgs höstrusk kan ett besök i Palmhuset i Trädgårdsföreningen vara en uppiggande aktivitet. Vid ett flertal tillfällen per år anordnas palmhusguidning, då parkens trädgårdsmästare berättar om huset och dess många växter. 

När Göteborgs-Posten besöker huset på söndagseftermiddagen har ett tiotal besökare letat sig dit. Under den drygt halvtimmeslånga rundvandringen, som är gratis, får vi stifta bekantskap med allt ifrån kalebassfrukter och kakaoträd till korkekar och jordgubbsträd. 
– Det här är en av mina favoritpalmer, det är en av de största vi har, den har stått här sedan huset öppnade 1878. Sedan jag började jobba här har den vuxit sex, sju meter, säger Nicholas Delahooke och pekar på en palm som går nästan ända upp till taket. Den heter Livistona australis.

Palmhuset består av fem delar med olika klimat och temperatur. Varmast är det i det så kallade Vattenhuset, där det bland annat växer bananer och ananasväxter. 
– Vi försöker ha 22 till 25 grader varmt här året runt, säger Nicholas Delahooke.

I Vattenhuset finns en stor bassäng med gigantiska näckrosblad. De kan bli upp till två meter i diameter.
– Nästa år planerar vi att ha en dag då folk får komma hit och fotografera sina bebisar när de sitter på ett näckrosblad. Men då kommer vi att fuska med ett stöd under bladet, inte ens de största bladen kan hålla upp en bebis, säger Nicholas Delahooke. 

En av besökarna denna dag är Oskar Larsson, som kommit hit med sitt kompisgäng.
– Vår kompis Caroline ska börja arbeta på Park och natur så vi ville se hur det är här. Det var en mysig liten rundvandring, jag gillar växter. 

Vad har du lärt dig i dag?
– Mycket. Bland annat att man ska dricka vin med kork. Om man handlar vin med riktig kork i stället för plastkork så är man med och räddar korkekskogen.

Nästa palmhusguidning går av stapeln 10 december. Under perioden 10 november till 21 januari pågår ljusutställningen Lights i Trädgårdsföreningen. Då kommer den brittiske ljusdesignern Bruce Munro att visa sex olika ljusinstallationer i Palmhuset. 
– Ett team kommer att bygga upp utställningen nästa vecka. Det blir otroligt spännande. Han gör alltid väldigt genomtänkta installationer, så det ser vi fram emot, säger Nicholas Delahooke.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.