Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ett antal uppställda båtar blåste iväg och skadades.

Tromb över Björlanda kile

Mitt under åskovädret drog en tromb in över Björlanda kile och vräkte båtar över ända. - När jag tittade ut stod alla fendrar rakt upp, berättar Ingvar Mann, 62, som just lagt till med sin segelbåt.

Ingvar Mann har varit på semester med sin 30-fots segelbåt i norra Bohuslän och är så smått på väg tillbaka till Skåne. På torsdagskvällen hade han just lagt till i småbåtshamnen i Björlanda kile på Hisingen i Göteborg när en våldsam tromb gick över området.

- Båten lutade plötsligt 35-40 grader, alla luckor flög upp och skåpen tömdes. Det blåste säkert uppåt femtio meter per sekund. Jag har varit med om fyrtio, och det här var värre, säger han.

Chockad försökte han titta ut genom fönstret, och fick se en overklig syn - fendrarna stod rätt upp! Samtidigt regnade det våldsamt. Den klassiska mörka pelaren från himlen såg han aldrig, eftersom han var mitt i den.

Tromben kom utan någon förvarning. I ena stunden åskade och regnade det, och i nästa stund var det fullständigt kaos. Allt var över på någon minut.

- Det var mycket värre än man kan föreställa sig, säger Ingvar Mann om de våldsamma krafter han bevittnade.

Efteråt var han mest glad för att han hunnit lägga till i hamnen cirka tjugo minuter innan tromben kom. Och tacksam för att båten är långfärdsutrustad och klarade äventyret utan skador.

- Det hade inte varit så kul att möta den ensam ute till havs, konstaterar han.

Även spåren efter tromben förskräcker.

- Det ser bedrövligt ut härute nu. Sex stora båtar av de som stod uppallade på land har vält och blåst iväg en bit. De har fått rejäla skador. En stor motorbåt har blåst iväg säkert fyrtio meter! Två stöttor ligger kvar - de andra har flugit och borrat sig rätt ner genom asfalten.

Snart ska han fortsätta söderöver. Det lär vara lugnare där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.